Naslovnica > VIJESTI > INFO > Je li Bukovčev zastor za HNK Zagreb doista u – raspadu?

Je li Bukovčev zastor za HNK Zagreb doista u – raspadu?

Trune li doista najslavniji svečani zastor HNK u Zagrebu, kako je to danas objavio jedan dnevni list, ili je već davno istrunuo, a da to u moru prepucavanja na liniji ministrica - intendantica nitko nije primjetio?
Share on facebook
Share on twitter

Aktualna ministrica kulture u više je navrata ponavljala kako među kardinalne grijehe sad već bivše intendantice HNK u Zagrebu, Ane Lederer, ubraja činjenice da nije pokrenula drugu scenu tog teatra ili riješila pitanje beneficiranog radnog staža za primjerice baletne umjetnike.

Nikad, ali baš nikad nije spomenula nalaz Ministarstva financija o kojem smo detaljno pisali, ali ni - do danas javnosti nepoznatu odluku Hrvatskog muzejskog vijeća, a temeljem koje je Lederer, doduše kao i njezini prethodnici, ugrozila nacionalnu baštinu.

Naime, ako je vjerovati pisanju današnjeg Večernjeg lista (a za koje od jučer čekamo potvrde nadležnih institucija), Hrvatsko narodno kazalište  u Zagrebu i njegovi vlasnici, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, još od 1999. skupocjeni Bukovčev svečani kazališni zastor ostavljaju da trune u neadekvatnim skladišnim okolnostima, umjesto da ga upute na hitnu restauraciju.

Podsjetimo - 1999. godine zahvaljujći pomoći MORH-a i Tvornice duhana Rovinj originalni Bukovčev zastor, posljednji put spušten na scenu HNK u Zagrebu 1996. godine, zamijenjen je replikom koju su nakon 1500 sati rada izradili slikari Ivica Šiško i Eugen Kokot sa suradnicima (u jednom kraćem razdoblju Dubravkom Babić, odnosno Miroslavom Šutejem, koji su zbog drugih obveza morali odustati).

Već te 1999. tadašnji intendant HNK u Zagrebu, Georgij Paro apelirao je na institucije da Bukovčev original podvrgnu hitnoj restauraciji, no do nje nije došlo ni danas.

Umjesto toga, ako je vjerovati Večernjem listu, temeljem zaključka Stručnog povjerenstva za utvrđivanje uvjeta za pohranu svečanog zastora u sastavu Iva Čukman, Antonina Srša i mr. art. Tamara Ukrainčik, Hrvatsko muzejsko vijeće donijelo je 15. siječnja 2013. godine odluku o premještanju svečanog zastora Vlahe Bukovca Hrvatski preporod iz HNK u Muzej suvremene umjetnosti.

Tko je, kako i zašto ovlastio povjerenstvo, te temljem čega je ono izvjestilo Hrvatsko muzejsko vijeće, nismo uspjeli saznati do zaključenja ovog teksta, no znakovito je kako je od konačne odluke najvišeg savjetodavnog tijela za muzejsku i baštinsku građu do provođenje iste trebalo proći 10 mjeseci!

Naime, prema Večernjakovim izvorima, Bukovčev je zastor u MSU premješten tek prije dva tjedna i od tad je zbog delikatnosti njegova stanja zabranjeno njegovo fotografiranje.

U kojem je pak stvarnom stanju ta neprocjenjiva umjetnina, nitko  - čini se - ne zna.

U međuvremenu, HNK u Zagrebu na svojim web stranicama tvrdi da ima 7, a ne 8 svečanih zastora iz čega bi zlonamjeran netko mogao zaključiti kako kopiju Bukovca žele 'prodati' pod original.

Ponovimo još jednom da zastor što ga Bukovac potpisuje navodno vrijedi cca 1.000.000 eura što je daleko manje od sredstava što ih HNK u Zagrebu godišnje izdvaja za sve svoje plesače koji su davno zaslužili beneficiranu mirovinu. Stoga je i više nego legitimno pitati, znaju li vlasnici, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb (koji se o cijeloj priči još nije ni oglasio), što su zapravo najskuplji asseti tog teatra?

Dok čekamo očitovanja članova hrvatskog muzejskog vijeća, Ministartsva kulture i Grada Zagreba, upućujemo vas na kratki pregled svih osam svečanih zastora HNKu Zagrebu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI