Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Noć performansa u Koprivnici

Noć performansa u Koprivnici

Ganz nove Perforacije i Noć performansa 14. studenog dolaze u Koprivnicu.
Share on facebook
Share on twitter

U sklopu ovogodišnjeg programa koji organziraju udruge Domino i Mamuze u sklopu Mreže izvedbenih umjetnosti, u subotu 14. studenog 2020., svoje radove predstavit će Nika Bokić, Antonio Grgić & BušBum kolektiv, Petra Mrša i Vladimir Novak.

Prostorna instalacija Landscape, u formi zastava, autorice Petre Mrše bit će postavljena u širem centru Koprivnice te popraćena vođenom grupnom šetnjom Lekcija.
U brojnim post-koronskim šetnjama javnim gradskim prostorom, autorica je prikupljala odbačene objekte s ulica kao tragove (i dokaze) ljudskog obitavanja. Njihovu dotrajalost i odbačenost dodatno je označila destruktivnim činom njihova paljenja. Nakon toga, njihovu je vrijednost i distopijsko-futurističko-nostalgičan odnos prema istima prikazala fotografirajući u studijskim uvjetima, te u prizor uvela  dijelove svoga tijela i postamenta kao elementa muzeja na kojima se izlažu odabrani objekti koji kuriraju naša sjećanja.

Autorica poziva građane da joj se u subotu u 9:30 sati pridruže u Lekciji, raspršenoj grupnoj šetnji u javnom prostoru istražujući mogućnost drugačije percepcije, a polazak je sa Zrinskog trga.

Participativni umjetnički doživljaj Spomenici sviraju održat će se u 11 sati na spomeniku Izvidnica Ivana Sabolića na ulazu u Spomen područje Danica, a pripremio ga je Antonio Grgić u suradnji s kolektivnom BušBum.

Poslije rušenja Berlinskog zida i Fukuyaminog proglašenja „kraja povijesti“ slijedio je jedan od najvećih ikonoklazama u povijesti svijeta – masovno uklanjanje spomenika u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Hrvatska je slijedila taj trend i tisuće spomenika i spomen-obilježja je srušeno ili uklonjeno iz javnog prostora.  Participativnim performansom spomenik će se opet pretvoriti u objekt u javnom prostoru, ali i u muzički instrument. Kompozicija koja će se izvodili tijekom performansa biti će kreirana in situ, participativno, sa sudjelovanjem svih zainteresiranih kao jedinstven i neponovljiv događaj u prostoru. Na taj način spomenik bi se vratio građanima.

Svjetlosno-zvučnom instalacijom Parametri, autor Vladimir Novak privremeno intervenira u prostor jedne od dvorana FUNKa, adekvatnog prostora za perforaciju u društveno i kulturno tkivo. Postavljajući u odnos privremeni zahvat, ulaskom u prostor autor uspostavlja dijalog o mijenama kroz procese ispitivanja uvjeta umjetničkog rada i faktora koji na sam rad utječu u procesu nastajanja, izvođenja i prezentacije. Rad se može vidjeti od 17 sati, aveć u 18:00 sati zainteresirani građani mogu sudjelovati u razgovoru Kulturu gradimo zajedno.
U sklopu diskurzivnog programa Mreže izvedbenih umjetnosti o javnim politikama organizira se razgovor o izazovima i prednostima sudioničkog upravljanja u kulturi. Predstavit će se primjer dobre prakse - Vijeće SuKultura, ali i otvoriti dijalog o ulogama institucionalne i nezavisne scene, te mogućnosti građanskog sudjelovanja.

Tijekom cijelog dana trajanja Ganz novih Perforacija i Noći performansa radit će S.O.S. telefonska linija kao dio umjetničkog rada Bezopasni zagrljaji / Noli me tangere autorice Nike Bokić koji se bavi redefinicijom sigurnosti intimnog kontakta u vrijeme pandemije.

Program je slobodan, a održat će se u skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom. Broj posjetitelja na izvedbama u zatvorenim prostorima je ograničen, a sjedeća mjesta bit će međusobno udaljena u skladu s preporukama. Posjetitelji su pozvani da održavaju propisanu međusobnu udaljenost, dezinficiraju ruke te nose zaštitne maske za lice.
Festival su podržali Program Europske unije Kreativna Europa (kroz projekte "ACT: Art, Climate, Transition" te "Be SpectACTive"), Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI