Naslovnica > VIJESTI > Međunarodna dramska kolonija ove godine u suradnji s Poljskom

Međunarodna dramska kolonija ove godine u suradnji s Poljskom

Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog ITI centra održat će se od 14. do 19. rujna 2020. godine u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.
Share on facebook
Share on twitter

Riječ je o projektu koji se kontinuirano od 1999. godine održavao početkom srpnja u istarskom gradu umjetnosti Grožnjanu no zbog ovogodišnje nepovoljne situacije izazvane koronavirusom organizator događanja odlučio se preseliti program u Zagreb. Riječ je o rezidencijalnom projektu koji u procesu rada stavlja fokus na dramskog pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s poljskom spisateljicom Malinom Przeṡlugom čiji je dramski tekst Nježnost s poljskoga na hrvatski jezik prevela Jelena Kovačić.

Od 14. do 19.rujna poljska spisateljica i mlada kazališna redateljica Rajna Racz radit će na scenskom čitanju navedenog dramskog teksta.

Voditeljica programa Međunarodna dramska kolonija i predsjednica Hrvatskog ITI centra Željka Turčinović ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja. Hrvatski ITI centar od 2018. godine razvija kazališnu suradnju s Poljskom u obliku prevođenja drama, organiziranja gostovanja predstava, recipročne promocije dramskog i kazališnog stvaralaštva. „Posebno treba istaknuti trud i rad naše stalne poljske suradnice Gabriele Abrasowicz kojoj možemo zahvaliti što je 2019. godine izdana antologija suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku te koja je uz suradnju s Jelenom Kovačić izabrala dramu Nježnost autorice Maline Przeṡluge“ zaključuje Turčinović.

Scensko čitanje drame Nježnost autorice Maline Przeṡluge održat će se u subotu, 19.9.2020., u 19.30 sati, u atriju Teatra &TD u izvedbi glumaca Andrije Kopčoka, Ive Šimić Šakoronje, Ive Kraljević, Ivana Čuića i Romine Tonković.

Nakon scenskog čitanja održat će se okrugli stol na temu poljskog i hrvatskog suvremenog dramskog stvaralaštva na kojem će gostovati dramska spisateljica Malina Przeṡluga, dr.Gabriela Abrasowicz, autorski tim scenskog čitanja, a razgovor će moderirati Željka Turčinović.

Program će se održati poštujući sve epidemiološke preporuke.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI