Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula Zdenka Heršak

Preminula Zdenka Heršak

U petak, 3. srpnja, u Zagrebu je preminula Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta "Gavella".
Share on facebook
Share on twitter

Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma. Kratko je bila u dubrovačkom kazalištu te je nastupala kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao teatar u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu, čijom članicom ostaje sve do odlaska u mirovinu.

Od početka je bila vedrim duhom Zagrebačkog dramskog kazališta, kasnijeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella"; optimistična i znatiželjna, osoba velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvaćala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca.

U kazalištu "Gavella" igrala je u nizu predstava, od samog osnutka teatra u Frankopanskoj. Prva među njima je "O miševima i ljudima" Steinbecka i Škiljana, iz 1954., a do 1991. i Čehovljevog "Galeba" u Večekovoj režiji, Zdenka Heršak na svojoj je pozornici glumila u 50-ak naslova.

Tek neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov "Dundo Maroje" iz 1955., gdje je kao Laura na pozornicu tijekom osam godina igranja izašla 130 puta; zatim legendarno Krležino i Radojevićevo "Kraljevo", od 1970. do 1982. odigrano 173 puta; ili pak von Horváthove "Priče iz Bečke šume" u Spaićevojh režiji, koje su zabilježile više od stotinu izvedaba; a pamti ju se i kao Kobilu u "Balkonu" J. Geneta, Babakinu u "Ivanovu" A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi "Plug i zvijezde", po S. O'Caseyu, Mary u "Spašenima" E. Bonda, Mariolu u "Gle, kako dan lijepo počinje" Z. Bajsića, Majoricu Beregi "U pozadini" M. Feldmana... Nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, te u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku... Pojavila se u više od 60 filmova i serija; njezine najvažnije uloge uključuju filmove "Kužiš stari moj", "Seljačka buna 1573.", "Događaj", "Hoću živjeti", "U raljama života", "Ne daj se, Floki", "Leo i Brigita","Duga mračna noć"; te serije "Naše malo misto", "Nepokoreni grad", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Bitange i princeze"...

Igrala je u više od 60 filmova i serija, a među njezinim najvažnijim ulogama su one u filmovima "Kužiš stari moj", "Seljačka buna 1573.", "Događaj", "Hoću živjeti", "U raljama života", "Ne daj se, Floki", "Leo i Brigita", "Duga mračna noć" te u serijama "Naše malo misto", "Nepokoreni grad", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Bitange i princeze".

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak i pisala te je objavila desetak knjiga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE