Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Skandal ide dalje: 83 dobitnika COVID-19 potpore ne zadovoljavaju novoizmišljene uvjete Ministarstva kulture

Skandal ide dalje: 83 dobitnika COVID-19 potpore ne zadovoljavaju novoizmišljene uvjete Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture je potpore članovima HZSU podijelilo temeljem suspektnog natječaja čije je uvjete retroaktivno promijenilo, no čak ih se ni takvih nije bilo u stanju držati.
Share on facebook
Share on twitter

Od cca 1400 samostalnih umjetnika članova HZSU, samo njih 773 ostvarilo je pravo na 'pandemijsku' pomoć Ministarstva kulture za ožujak. Od toga je njih 229 dobilo potporu u iznosu od 1625 kn, a preostali u iznosu od 3250 kn jer je ministarstvo primanja iz prethodne godine koristilo kao dokaz 'intenziteta umjetničkog djelovanja'. Jednostavnije: oni koji su zarađivali više dobili su i veću pomoć, jer ovaj saziv ministarstva inzistira na uvođenju tržišne vrijednosti kao ključnog kriterija vrednovanja umjetničkog rada.

Dapače, u izvornim uvjetima natječaja eksplicitno je navedeno da će se pomoć isplaćivati dok bude sredstava. Dakle, država koja je pronašla novac za pomoć preko 500.000 radnika u gospodarstvu te njihovim poslodavcima i bez ugovora žurno isplatila veća sredstva no što su ih tražili, isto ne može učiniti za svih 1400 umjetnika čiji je rad ocijenila iznimno važnim, a kamo za sve one druge koji nisu bili te sreće, o freelancerima da i ne govorimo.

Promjena uvjeta natječaja

No, pri objavi rezultata natječaja (u čijim uvjetima, uz ine nepravilnosti, nije bio propisan ni eventualni žalbeni postupak), Ministarstvo kulture jučer je retroaktivno izmijenilo i uvjete pod kojima se prima pomoć i to tako da im je dodalo sljedeće:

"Minimalni iznos za ostvarivanje prava na potporu je ukupan primitak/dohodak od 1.625 kn u 2019. godini (u obzir je uzet veći iskazani iznos).
Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini manji od 19.500 kn, ostvarili su potporu od 1.625 kn. Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini u iznosu od 1.625 – 3.249 kn ostvarili su jednu potporu od 1.625 kn. Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak od 3.250 – 4.874 kn ostvarili su pravo na dvije potpore, dok su oni s prihodom/dohotkom iznad 4.875 kn ostvarili pravo na tri potpore.
Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini veći od 19.500 kn ostvarili su potporu od 3.250 kn te se kvalificirali za potporu i u naredna dva razdoblja."

Ministarstvo kulture je, dakle, neosporno uvelo novi kriterij u natječaj, te superhikovski odlučilo dulje pomagati one kojima je pomoć, sasvim sigurno, manje potrebna!

Tih uvjeta, sasvim je razvidno, nema u dokumentu koji su svi sudionici natječaja morali prihvatiti, a koji je izgledao ovako:

 

 

Schrödingerovi kriteriji

Promjena pravila natječaja usred provođenja istog skandalozna je sama po sebi, no još je gore što se ni tih - retroaktivno uvedenih pravila - Ministarstvo kulture nije pridržavalo!

Naime, kako smo već pisali ovdje, Ministarstvo je uz imena 'dobitnika' i iznose potpora, na svojim stranicama jučer objavilo i osobne podatke umjetnika, uključujući i iznose prihoda/dohotka koji je svaki od tih umjetnika ostvario u prošloj godini.

Zahvaljujući tom dokumentu, a koji je u međuvremenu na naš zahtjev uklonjen s mrežnih stranica Ministarstva kulture, prilično je jednostavno ustanoviti kako su potpore u iznosu od 3250 kn odobrene za čak 83 umjetnika u čijoj prijavi stoji da su u 2019. godini ostvarili prihod/dohodak manji od 19.500 kn!

To je u potpunoj suprotnosti s novim pravilom natječaja: Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini manji od 19.500 kn, ostvarili su potporu od 1.625 kn.

Tome usprkos, 83 umjetnika koji su imali prijavljen prihod/dohodak manji od 19.500 kn (uključivo i one koji su prijavili prihod/dohodak od 0 kuna) ostvarilo je pravo na potporu u iznosu od 3250 kn, a time i pravo na barem još jednu mjesečnu potporu.

Istovremeno, dobar dio umjetnika ostao je bez ikakve pomoći, no koliko je takvih nemoguće je u ovom trenutku saznati jer nije objavljen popis svih onih koji su pomoć zatražili. Dio njih se, međutim, javio našoj redakciji tvrdeći da su ispunjavali sve uvjete natječaja, ali su tome usprkos ipak odbijeni, o čemu doduše iz Ministarstva kulture nisu dobili ni obavijest.

Ne ulazeći (barem u ovom tekstu) u motive takvog postupanja Ministarstva kulture i ne dovodeći u pitanje pravo svih članova HZSU, ali i svih drugih radnika u kulturi da dobiju pomoć (za što se zalažemo od početka ove krize), ovakvu je grubu manipulaciju natječajem nemoguće opravdati.

Kriterija, dakle, ima i nema. Mogu se mijenjati po potrebi. Može ih se pridržavati ili ne.

No, u tom slučaju stvari treba nazvati pravim imenom: ovo nije natječaj.
Ovo je odstrel.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI