Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ministarstvo kulture objavilo zaštićene osobne podatke 772 samostalna umjetnika, uključujući i zaradu u prošloj godini

Ministarstvo kulture objavilo zaštićene osobne podatke 772 samostalna umjetnika, uključujući i zaradu u prošloj godini

Kome su sve u ovom trenutku poznati osobni podaci 772 hrvatska samostalna umjetnika - nemoguće je ustanoviti.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali ovdje, Ministarstvo kulture danas je - puna dva mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj - konačno objavilo popis samostalnih umjetnika, članova HZSU kojima su odobrene financijske potpore za ožujak, a uslijed okolnosti nastalih pandemijom.

No, osim što je objavilo popis u formi PDF dokumenta, Ministarstvo je objavilo i excel tablicu iz koje je bilo moguće iščitati zaštićene osobne podatke umjetnika kojima su potpore odobrene, uključujući i njihova prebivališta, OIB-e, IBAN žiro-računa, ali i zaradu u prošloj godini.

Podsjećamo i da u uvjetima natječaja, a koje su svi prijavitelji morali prihvatiti, nije bilo riječi čak ni o osnovnim GDPR odredbama, a kamo li davanju privole za eventualnu objavu osobnih podataka.

Odmah nakon što smo ustanovili sadržaj spornog dokumenta, poslali smo zahtjev Ministarstvu kulture za njegovo žurno uklanjanje,  što su službenici ministarstva i učinili u kratkom roku, no kako je prije toga dokument satima bio dostupan na mrežnim stranicama ministarstva, nemoguće je znati tko ga je sve u međuvremenu preuzeo, te kani li ga, kako i gdje objaviti, odnosno zlouporabiti podatke koji su u njemu navedeni.

 

 

Podsjećamo da su Općom uredbom o zaštiti podataka na razini EU za slične slučajeve propisane kazne i do 20.000 eura, no i na činjenicu da bi eventualnu kaznu trebala propisati Agencija za zaštitu podataka, što se po procjeni svih odvjetnika s kojima smo razgovarali - neće dogoditi - jer država sama sebi, u pravilu, kazne ne propisuje.

Šanse za eventualnu tužbu povećavaju se u slučaju da sporni dokument negdje bude objavljen, odnosno da temeljem objave njegova sadržaja samostalni umjetnici ne uspiju ostvariti neka druga prava, odnosno pretrpe izravnu štetu.

Moguće je - kažu nam odvjetnici - zbog prirode cijelog slučaja podići i tužbu zbog povrede ugleda i časti, no ishod takve tužbe podjednako je neizvjestan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI