Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Mjere Vlade RH za kulturne i kreativne industrije

Mjere Vlade RH za kulturne i kreativne industrije

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je izvanrednoj sjednici usvojila cijeli niz mjera koje bi trebale ublažiti gospodarske učinke pandemije, pa tako i one koje se odnose na tzv. kulturne i kreativne industrije.
Share on facebook
Share on twitter

Vlada je tako odlučila da će Ministarstvo kulture:

 

  • osigurati otpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama.
  • omogućiti odgodu izvršenja obveza fizičkih i pravnih osoba u području kulture za realizaciju programa prema Ministarstvu kulture, Hrvatskom audiovizualnom centru i Zakladi Kultura nova.
  • priznati troškove organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije koronavirusa.
  • osigurati sredstva fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi.
  • privremeno obustaviti revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci.
  • isplatiti sredstava fonda za poticanje pluralizma medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene djela fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa.

Uz sve navedeno, Vlada je donijela i niz drugih mjera koje se odnose na poduzetnike, ali i na opću populaciju, te je za poduzetnike u kulturi ključno da da i oni mogu primjeniti iste mjere.

Kad se svemu navednom doda i činjenica da je Grad Zagreb danas konačno javnim ustanovama isplatio zaostala sredstva iz 2019. godine, te im poslao ugovore za 2020., a najavio isto učiniti i s nezavisnom scenom, moglo bi se reći da su gotovo u cijelosti usvojene mjere preložene Apelom koji smo objavili ovdje.

No, ostaje ključno pitanje rokova izvršenja svih navedenih mjera kao i kriterija po kojima će one biti odobravane, o čemu više idućih dana.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI