Naslovnica > PREDSTAVE > Casanova u Istri

Casanova u Istri

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najpoznatiji zavodnik svih vremena prije 200 godina 'švrljao' je Istrom, a njegovi tadašnji događaji inspirirali su komičnu operu kojom se otvaraju 17. Zajčevi dani.

Giovanni Giacomo Chevalier De Seingalt Casanova (Venecija, 2. travnja 1725. - 4. lipnja 1798. Duchcov, Češka) bio je talijanski avanturist, svećenik, glazbenik, vojnik, špijun, diplomat i pisac koji se često nalazio u središtu skandala, u pravilu vezanih za  - žene.

Iz njegovih je pak memoara poznato, da je u svom burnom životu čak dva puta, 1743. i 1744. godine, našao vremena obići i istarske gradove, Vrsar, Poreč, Pulu i Bale.

Inspiriran upravo 'Meomoarima' velikog ljubavnika i pustolova Casanove, Alfi Kabiljo napisao je nacrt za libreto opere, no istraski pisac Drago Orlić isti je znatno proširio te radnju je smjestio u Poreč, Vrsar i Veneciju 1776. godine. Libreto je napisan povodom 200. godišnjice smrti Giovannija Casanove (1727-1798), no praizvedbu doživljava tek u sezoni 2009/2010 i to kao predstava kojom se otvaraju '17. Zajčevi dani'.

Casanovu, koji u ovoj predstavi više nije u naponu snage  zavodit će i izluđivati Dorina, vrckava zavodnica iz putujuće družine commedije dell'arte Histria iz Vrsara.  Neki od ostali likova su Dorinin zaručnik Stefano, njena prijateljica i histrionka Simonetta, vrsarska gostioničarka i lokalni liječnik...

Glazba koju potpisuje Alfi Kabiljo je kombinacija rosinijevskog koloraturnog stila i mjuzikla, a rezultat je komična opera koja obiluje  ljubavnim intrigama i igrama, karnevalom,  hedonizmom i erotskim nabojem.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter