Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tajne rebalansa državnog proračuna u kulturi, 1. dio

Tajne rebalansa državnog proračuna u kulturi, 1. dio

Dva mjeseca prije početka godine u kojoj će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, a Hrvatska predsjedati EU, vladajući su otkrili kako će im za oba ta projekta u resoru kulture još ove godine biti potrebna značajna sredstva. Iliti dodatnih 18 milijuna kuna. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Prošlog tjedna na Vladi predstavljeni Rebalans državnog proračuna za 2019. godinu nije izazvao značajnije zanimanje javnosti, premda se u njemu kriju brojne zanimljivosti, naročito kad je kultura u pitanju.

Za početak, ponovimo gradivo: proračun je akt kojim se procjenjuju prihodi i primici te utvrđuju rashodi i izdaci opće države za proračunsku godinu, a sadrži i projekciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za slijedeće dvije godine. Proračun se odnosi na fiskalnu godinu koja predstavlja razdoblje od 12 mjeseci od početka pa do kraja godine. Zakonodavni akt kojim su regulirana sva pitanja vezana uz proračun je Zakon o proračunu (»Narodne novine«, broj 87/08, 136/12, 15/15).

Rebalans proračuna zapravo obuhvaća izmjenu proračunskih iznosa odnosno njihovo smanjenje/povećanje u odnosu na izvorni plan proračuna. Do rebalansa dolazi ili zbog nerealne izvorne procjenje i plana, ili zbog promjene okolnosti. Jednostavnije rečeno, rebalans je naknadna promjena ili uravnoteživanje financijskog plana ili proračuna, zbog prihoda ili troškova većih ili manjih od planiranih.

Tim su veće iznenađenje dvije stavke koje su ovim rebalansom nabujale, a nalaze se u domeni Ministarstva kulture.

Prva od njih odnosi se na povećanje sredstava namijenjenih projekt Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020. i to za 300% od originalnog proračunskog plana, pa će u tu svrhu umjesto dosad planiranih 4 milijuna kuna otići još dodatnih 8, ukupno 12.000.000,00 kn.

I drugo se golemo povećanje proračunskih sredstava Ministarstva kulture odnosi na Europu, točnije na predsjedanje Hrvatske Europskom unijom. Za tu su svrhu originalnim proračunom za ovu godinu bila planirana sredstava od 239.400,00 kn, a rebalansom su povećana za čak 10 milijuna kuna, pa po novom iznose 10.239.400,00 kn.

Što se promijenilo u okolnostima ovih dviju stavki da ih je bilo potrebno tako značajno rebalansirati? Ili su hrvatsko predsjedanje EU i EPK iznenadili Ministarstvo kulture i ono financija, kao prvi snijeg zimsku službu?

Naime, i hrvatsko predsjedanje i EPK već su dugo, dugo u planu, dapače strateški su i kapitalni projekti države p aje nejasno kako je i zašto došlo do ovako značajnog raskoraka između originalnog proračunskog plana i realnosti koju bi valjda trebao zrcaliti rebalans.

Takve smo upite smo poslali i nadležnima, no odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI