Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ekskluzivno: HZSU ‘Zakon o umjetnicima’ drži neprihvatljivim

Ekskluzivno: HZSU ‘Zakon o umjetnicima’ drži neprihvatljivim

...ili barem onu njegovu inačicu koja je posljednji put predočena Radnoj skupini. Naime, ni članovi iste ne znaju kako zakon trenutno izgleda, a sve primjedbe HZSU Ministarstvo kulture je odbacilo.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) poslala je kasno sinoć svom članstvu pismo u kojem upozorava da je Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti ili popularno Zakon o umjetnicima, posve neprihvatljiv, kao i sam proces njegova nastanka.

Naime, radna skupina za izradu zakona posljednji se put sastala u srpnju (!), a zapisnik i materijali s te sjednice nikad nisu dostavljeni, da bi pak ovih dana Ministarstvo financija ustvrdilo kako je izrada rečenog zakona u zaključnoj fazi.

Zašto i kako to Ministarstvo financija zna, ali ne i članovi Radne skupine, tek je jedan od prigovora HZSU.

Naime, kako se Zakon o umjetnicima donosi kako bi se navodno uredilo područje te unaprijedio status umjetnika,, HZSU je u partnerstvu s još nekoliko strukovnih organizacija zatražio od ministarstva financija i kulture, da u sklopu procesa donošenja zakona konačno vrate  koeficijent za obračun osnovice za uplatu doprinosa profesionalnih samostalnih umjetnika s 0,8 na 1,2. Isti je smanjen još 2009. godine u sklopu tzv. mjera štednje, no nakon što su one ukinute, umjetnicima koeficijent nije vraćen, pa zbog toga danas u prosjeku imau mirovine od 1500 do 2000 kuna.

Pismo HZSU prenosimo u cijelosti.

***

Poštovane dame i poštovana gospodo,

Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (u daljnjem tekstu: HZSU), razmatrao je i jednoglasno zaključio kako slijedi.

Neprihvatljiv je, posljednji dostavljeni Radnoj skupini, Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva (u daljnjem tekstu: Nacrt prijedloga Zakona), čiji je predlagatelj Ministarstvo kulture, jer isti nije usuglašeni prijedlog Radne skupine, a niti umjetničkih strukovnih udruga.

Prijedlozi i primjedbe Upravnog odbora HZSU-a, koji su pravovremeno dostavljani Ministarstvu kulture i Radnoj skupini, nisu uopće razmatrani jer Ministarstvo kulture ne smatra potrebnim iste razmotriti.

Budući da postoje iznimno zahtjevni umjetnički brojčani kriteriji kod priznavanja prava i revizije priznatih prava na uplatu doprinosa, kojima je posebice u Republici Hrvatskoj teško udovoljiti, smatramo da je uvođenje minimalnog i maksimalnog financijskog cenzusa neprimjereno i degradirajuće u odnosu na zaposlene osobe.

Posljednjim zaprimljenim prijedlogom minimalnog financijskog cenzusa, iz većine umjetničkih djelatnosti koje u Republici Hrvatskoj iznimno kvalitetno rade, ali svoju umjetnost ne mogu materijalizirati, prema pokazateljima s kojima raspolaže HZSU, više od 200 samostalnih umjetnika izgubilo bi pravo na daljnju uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava državnog proračuna, a u skladu sa Zakonom o doprinosima isti bi bili u obvezi sami uplaćivati navedene doprinose.

Nadalje, uvođenjem maksimalnog financijskog cenzusa kažnjavaju se samostalni umjetnici koji iz autorskih honorara uplaćuju porez i prirez i pune državni proračun.

Uvođenjem navedenih financijskih cenzusa pravo na daljnju uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje prestalo bi samostalnim umjetnicima koji imaju zamjetan doprinos kulturi i umjetnosti, kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu.

Nacrtom prijedloga Zakona, stručne i administrativne poslove od HZSU-a preuzelo bi Ministarstvo kulture.

Na posljednjem proširenom sastanku Radne skupine i predstavnika umjetničkih strukovnih udruga, ministrica kulture je kao razlog za preuzimanje poslova navela da Ministarstvo uprave, navodno zbog zakonskih prepreka, predlaže da Ministarstvo kulture preuzme stručne i administrativne poslove od HZSU-a.

Na ponovnim konzultacijama predstavnika HZSU-a s ministrom uprave i njegovim savjetnicima, istaknuto je da Ministarstvo kulture nije niti tražilo mišljenje od Ministarstva uprave, a da HZSU može obavljati navedene poslove, ako se HZSU-u zakonom dodjele javne ovlasti, kao što u praksi Republike Hrvatske već postoje slični primjeri.

Upravni odbor HZSU-a će poduzimati sve daljnje radnje kako bi profesionalni samostalni umjetnici zadržali stečena prava, o čemu ćemo vas pravovremeno informirati.

Upravni odbor HZSU-a uputio je dopis Ministarstvu financija za povrat koeficijenta za obračun osnovice za uplatu doprinosa profesionalnih samostalnih umjetnika s 0,8 na 1,2.

U odgovoru koji smo od Ministarstva financija zaprimili 30. listopada 2019., navedeno je, među ostalim, da je izrada Nacrta prijedloga Zakona u završnoj fazi.

Pripominjemo vam da članovi Radne skupine nisu upoznati da je izrada Nacrta prijedloga Zakona u završnoj fazi, niti su dobili Nacrt prijedloga Zakona koji je navodno u završnoj fazi.

Upravni odbor HZSU-a očekuje vašu podršku u svim nastojanjima da zaštitimo stečena prava samostalnih umjetnika i umjetničkih strukovnih udruga, uključujući i javni prosvjed, jer bi usvajanjem navedenog Zakona posljedice za hrvatsku kulturu i umjetnost, a posebice za samostalne umjetnike, bile nesagledive.

 

Materijale možete pogledati na Internetskoj stranici www.hzsu.hr.

 

Predsjednik Upravnog odbora HZSU-a

Hrvoje Kovačević

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI