Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Sounded Bodies 2019.

Sounded Bodies 2019.

Plesni festival Sounded Bodies otvara se u srijedu, 9. listopada u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, izvedbom predstave Još jedna plačljiva igra slovenske autorice Irene Tomažin.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava je nastavak uspješnice Plačljive igre, vjerojatno najpoznatijeg rada slovenske umjetnice Irene Tomažin Zagoričnik, koji je po posljednji put, s izvanrednim odjekom kod publike, izveden na festivalu Druga Godba 2012. godine. Nova predstava sadržajno nastavlja te proširuje raniju ideju projekta korištenjem glazbe kao kontrapunkta fragmentima teksta i stihova miješanjem glasa, melodije, monologa, dijaloga, zapisa, kao i petlji poništenih bukom ili, pak, rafiniranih u izolaciji.

Ove nam godine na festival stiže još jedna slovenska autorica, radi se o uvijek rado viđenoj Maloj Kline. Autorica izvodi djelo Song, temeljeno na Pjesmi nad pjesmama.
Riječ je o prvom dijelu istoimene trilogije koji predstavlja suptilnu meditativnu koreografiju u minimalističkom ključu za plesačicu, a isto tako, obuhvaća govornu kompoziciju za muškog izvođača te predstavlja tekući istraživački projekt čija su tema jezični potencijali.

Volja – za transformacijom  je djelomično improvizirana solo koncertna izvedba s plesnim elementima norveške umjetnice Margunn Kilde. Izvedba predstavlja umjetnički proces koji vlastite korijene pronalazi u ranijim radovima autorice. Volja je studija utjelovljenja ljudskog iskustva, snage volje kao egzistencijalističke komponente našeg bivstvovanja na ovom svijetu, kao u ljudske interakcije. Ključni koncept izvedbe na ovogodišnjem izdanju Sounded Bodies Festivala jest neposredna blizina.

Festival svake godine predstavlja i radove domaćih plesnih umjetnika, tako su se na programu, uz inozemne predstavnike, našle i Silvija Dogan i Maja Rivić s novom predstavom Valna blizina, nastalom u sklopu rezidencijalnog boravka u Danskoj, u okviru programa Otočka veza uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti, a bavi se propitivanjem dualnosti tijela i glasa. Uz ranije navedene autore, očekuje nas i suradnja Vesne Mačković u zajedničkom performansu Hibrid s brazilskim umjetnikom Robsonom Catalunhom koji će se održati u gradskom javnom prostoru.

Festival traje do 12. listopada, odvija se u prostorima ZPC-a, a više o programu pronaći ćete na stranicama festivala https://thisisadominoproject.org/.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI