Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Radna skupina za ‘zakon o umjetnicima’: kao loš vic

Radna skupina za ‘zakon o umjetnicima’: kao loš vic

Način na koji funkcionira radna skupina za Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti ili popularno 'zakon o umjetnicima', najbolje ocrtava namjere zakonodavca.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, s pozamašnim zakašnjenjem u odnosu na Plan zakonodavnih aktivnosti, Ministarstvo kulture na prilično se skandalozan način prihvatilo donošenja novog Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti.

Prvi prijedlog radnog materijala šokirao je struku, među inim i zbog činjenice da je iz njega očita namjera zakonodavca da u potpunosti razvlasti Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika (HZSU), odnosno da joj oduzme gotovo sve ovlasti koje trenutno ima.

To je, valjda, i razlog zbog kojeg u radnu skupinu za izradu tog i takvog zakona Ministarstvo kulture nije pozvalo niti jednog jedinog predstavnika HZSU (!), dakle organizacije koja zastupa interese samostalnih umjetnika - upravo onih čija temeljna prava i obveze regulira Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti!

O tome je Upravni odbor HZSU na sjednici održanoj 7. veljače 2019., među inim,  jednoglasno zaključio:

HZSU nema službenog predstavnika u Radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti (u daljnjem tekstu: Nacrt prijedloga Zakona).

Hrvoje Kovačević jest predsjednik HZSU-a, ali je u Radnu skupinu imenovan na prijedlog umjetničkih strukovnih udruga iz književnog područja umjetničkog stvaralaštva.

No, ni nakon tog priopćenja Upravnog odbora HZSU, kao ni nakon demantiranja medijskih objava, Ministarstvo nije odstupilo od svog stava i u radnu skupinu nije pozvalo predstavnika zajednice čiju djelatnost regulira.

Podsjetimo: Ministarstvo kulture imenovalo je klastere, književni, filmski, glazbeni, likovni i scenski, te su zadali da svaki od njih izabere svog predstavnika koji će sudjelovati u radnoj skupini. Na koncu je, pak, odluka o imenovanju radne skupine izgledala ovako:

Imenovanje_radna-skupina_Zakon-o-umjetnicima_2017

Na dva od tri dosad održana sastanka nisu se, prema svjedočenju očevidaca, uopće pojavili Saša Božić i Neven Frangeš, dok je Lara Hölbling Matković bila nazočna tek prvom sastanku, da bi na drugi odaslala svoju zamjenicu, a na treći - održan 26. ožujka - i drugu. Ukratko, u radnoj skupini su - slijedom zapisnika posljednje sjednice - trenutno dvije (!) supstitucije gđe. Hölbling Matković, ali niti jedan formalni predstavnik HZSU.

A riječ je - ponovimo - o radnoj skupini za izradu Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti, propisa kojim je trenutno regulirano djelovanje samostalnih umjetnika i baš oni nemaju vlastitog predstavnika u istoj!

Što je pak bila tema i sadržaj najnovijeg sastanka radne skupine, otkrivamo ekskluzivno u idućem tekstu na ovu temu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI