Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Hrvatska, zemlja mogućnosti: u novi mandat na čelu HNK sa 68 godina!

Hrvatska, zemlja mogućnosti: u novi mandat na čelu HNK sa 68 godina!

Kad Kazališno vijeće nacionalnog teatra (!) vodi tehnološka tehničarka moguće je sve, pa i priča koju vam donosimo iz Varaždina. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu raspisalo je 6. ožujka ove godine natječaj za intendanta. Na isti su pristigle tri prijave: ona još uvijek aktualne intendantice Jasne Jakovljević, dugogodišnje dramaturginje varaždinskog teatra - Vesne Kosec Torjanac, te glumice, redateljice i producentice Senke Bulić.

Kazališno vijeće kojem je na suprotno zakonu čelu tehnološka tehničarka (!) Otilija Cvetko (HDZ), a članovi inženjerka prometa (!) Anislava Kaniški (Reformisti) i Zlatko Mehun (Liga za Varaždin), te Zdenko BrlekKsenija Krčar sa samo je jednim glasom protiv na sjednici 11. travnja odlučilo Gradskom vijeću za imenovanje u novi mandat ponovno predložiti - Jasnu Jakovljević koja se na toj poziciji nalazi od 2006. godine.

Nije ih pri tome ni najmanje zasmetala činjenica da je Jasna Jakovljević rođena 1952. godine, te da će u trenutku ulaska u mandat navršiti 68. godinu života, a Zakon o radu (još uvijek) propisuje odlazak u starosnu mirovinu sa 65 navršenih godina života i petnaest godina mirovinskog staža. Treba li uopće podsjećati na slučaj Josipa Paladina, vrhunskog neurokirurga kojeg je njegova matična ustanova upravo zbog ispunjenih uvjeta poslala u starosnu mirovinu? Doduše, ono što kod nas vrijedi za neurokirurge svjetskog glasa ne vrijedi za intendante odnosno ravnatelje kazališta, pa smo slučajeve slične ovom Jasne Jakovljević već imali u zagrebačkoj Komediji i u Kerempuhu. Naime, već spomenuti Zakon o radu također propisuje da je odlazak u starosnu mirovinu nužan "...osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore."

Poslodavac i radnik u Varaždinu su se očito dogovorili, dapače, kako je već spomenuta HDZ-ova tehnloška tehničarka Cvetko na čelu Kazališnog vijeća potvrdila lokalnim medijima, "Ministarstvo kulture je dalo odgovor da ne postoji zapreka, prema članku 120. Zakona o radu, ako se ispunjavaju svi uvjeti natječaja".

Kićenje tuđim EU perjem

Cvetko je obrazlažući odluku Vijeća ustvrdila i kako je odluka o imenovanju Jakovljević donešena "s obzirom na investicije koje su donijete iz EU fondova i općenito unutarnji dio kazališta, a nije bilo zapreka da se imenovanje ne može dogoditi ponovno.".

Zato smo pročešljali financijska izvješća HNK u Varaždinu i na računovodstvenoj poziciji 632 - Pomoći od međunarodnih organizacija te institucija i tijela EU u proteklih par godina pronašli tek jedan jedini unos, onaj iz 2018. godine u iznosu od ne baš impresivnih 26.348 kn!

Doduše, HNK Varaždin jest iz Europskog fonda iz operativnog programa „učinkoviti ljudski potencijali“ Umjetnost i kultura 54+ povukao 726.912,27 za projekt Čipka iluzija, te je spomenutih 26.348 kn došlo upravo iz tog izvora budući su projektne aktivnosti započele 1.12.2018. godine. Kvaka je, međutim, u tome što je taj projekt osmislila i aplicirala, te ga vodi upravo jedna od protukandidatkinja Jasne Jakovljević - Vesna Kosec Torjanac!

EUROPSKI-FOND-IZ-OPERATIVNOG-PROGRAMA

Financijski rezultati

Kao da taj apsurd već nije dovoljan, predsjednica Kazališnog vijeća Cvetko dodala je i kako je u odabiru kandidatkinje: "presudilo i iskustvo", ustvrdivši kako je: "zadnjih desetak godina uloženo je dosta u varaždinsko kazalište te je u svom programu i financijskim pokazateljima HNK otišlo naprijed."

Pa pogledajmo i to: prema službenim financijskim izvješćima HNK Varaždin saldo na koncu protekle četiri poslovne godine izgledao je ovako:

Čudnovato kadroviranje & programski rezultati

Ali ni to nije sve. Hrvatsko narodno kazalište Varaždin status nacionalnog kazališta dobilo je 2013. godine, a glavni argument vladajućih tada je bilo kako će taj teatar njegovati komornu operu. Iste odonda do danas - pogađate - ima samo u tragovima, no zato nema umjetničkog ravnatelja, iako ga propisuju i Zakon o kazalištima i statut kuće. Doduše, njegove poslove obavlja višestruko lice s optužnice, Ozren Prohić, ali u svojstvu savjetnika intendantice. Prema našim informacijama, kuća nema ni stalno zaposlenog poslovnog ravnatelja, što također propisuju i ZOK i Statut, zbog čega je na mrežnim stranicama kazališta umirovljeni Bratislav Stanković naveden kao poslovni menadžer.

U ansamblu je pak 17 zaposlenih 8 glumica i 9 glumaca, a od nove sezone će ih biti i manje 16 glumaca, svega 7 glumica, a čija je prosječna dob iznad pedeset godina!

Svemu navedenom treba dodati i kako je u 2018. godini HNK Varaždin imalo čak 10 premijera, ali samo 102 reprize, kojima je ukupno prisustvovalo 20.118 gledatelja. Ostalih programa bilo je pak 317 te im je nazočilo 57.533 gledatelja, što bi više priličilo nekom Centru za kulturu nego teatru s nacionalnim statusom.

Konačno - da citiramo opet predsjednicu Kazališnog vijeća Cvetko - varaždinsko je kazalište doista "u svom programu i financijskim pokazateljima HNK otišlo naprijed." Pitanje je samo - kamo?

Hoće li nakon svega ovoga Jasna Jakovljević ipak (p)ostati intendantica bit će jasnije nakon iduće sjednice Gradskog vijeća Varaždina, koja - međutim - još uvijek nije sazvana. Slože li se pak s Kazališnim vijećem i članovi onog Gradskog, konačna odluka ostaje na ministrici kulture koja za potvrdu mandata intendanata nacionalnih teatara ima - 60 dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI