Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 14. hrvatski kazališni showcase

14. hrvatski kazališni showcase

Od 11. do 15. travnja održat će se 14. hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 28 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Estonije, Francuske, Italije, Južne Koreje, Latvije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Share on facebook
Share on twitter

Od 2005. godine, Hrvatski centar ITI organizira program međunarodne kazališne suradnje pod nazivom Hrvatski kazališni showcase. Umjetnička voditeljica programa Željka Turčinović navodi: „Svjesni, da smo mala zemlja i još nedovoljno poznata na europskoj i svjetskoj kazališnoj mapi, svake godine u travnju predstavljamo izbor od desetak predstava koje bi programski mogle zainteresirati strane kuratore, selektore i prevoditelje. Program je tako sastavljen da može biti predmet razgovora za neka buduća gostovanja, nastupe na međunarodnim festivalima ili prijevode hrvatskih drama te eventualno uvrštavanje na kazališne repertoare stranih zemalja.“

Program započinje autorskim projektom Bobe Jelčića Govori glasnije! u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Predstava Katalonac u produkciji Teatra &TD predstavlja mladog i nadarenog Ivana Penovića u ulozi pisca i redatelja.
U produkciji poznatog i propulzivnog teatra, Zagrebačkog kazališta mladih na programu su dvije predstave. Prva je koprodukcija ZKM-a, Montažstroja i ADU pod naslovom Mladež bez Boga, po motivima istoimenog romana Odona von Horvatha, a problematizira ulogu suvremene europske mladeži. Druga je predstava Pansion Eden, poznatog i kontraverznog  mađarskog redatelja, Arpada Schillinga koji prvi puta režira u Hrvatskoj.
Slijedi monodrama Mistero Buffo autora Darija Foa, u izvedbi maestralnog glumca, Dražena Šivaka koji se poigrava sinergijom humora i tragičnosti kroz stalni kontakt s publikom.
U subotu strani sudionici posjetit će Rijeku koja 2020. godine postaje europska prijestolnica kulture, a gdje će gledati predstavu Regoč,  poznate hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić Mažuranić u režiji Olje Lozice.
Zatim u programu slijedi monodrama 6mm- ispovijest o boli i pobjedi, spisateljice Josipe Pavičić Berardini u izvedbi jedne od ponajboljih hrvatskih glumica, Darije Lorenci Flatz koja tematizira suočenje s teškom dijagnozom smrtonosne bolesti.
Kako se u vrijeme Showcasea u Zagrebu održava Muzički biennale, jedan od najznačajnijih glazbenih festivala u Europi, sudionici će gledati praizvedbu baleta Heroj je umoran u koprodukciji HNK ivana pl. Zajca i Biennalea.
Program zatvara kultna predstava autora i redatelja Olivera Frljića Mrzim istinu! koja uspješno igra već osam godina, a jedna je od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog teatra.

Showcase je financijski i programski podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Showcase-knjizica-2019-web
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE