Zvonimir Dobrović gostuje na prestižnom američkom sveučilištu Yale

Na poziv američkog sveučilišta Yale, umjetnički direktor udruge Domino Zvonimir Dobrović održat će predavanje na Odsjeku dramaturgije i dramske kritike u srijedu, 27. ožujka.

  

U svom predavanju Dobrović će govoriti o mogućnostima kuriranja queer tematike u izvedbenim umjetnostima, nacionalno zadanim povijesnim okvirima političkog performansa, queer estetici šoka, kao i o pitanjima vezanim uz identitetske politike i njihovim ograničenjima (umjetničkim, društvenim i političkim). Referirajući se na primjere uspješnih, ali i neuspješnih produkcija performansa, Dobrović će ilustrirati poziciju društvene margine kao jednog od idealnih mjesta umjetničkog progresa.

Studenti na odsjeku dramaturgije i dramske kritike pri Sveučilištu Yale obrazuju se nekoliko područja, a jezgru obrazovnog programa čine seminari iz književnosti, teorije i kritike, te povijesti u svrhu stjecanja sveobuhvatnog znanja o kazalištu i dramskoj literaturi. U tom smjeru je osmišljeno i ovo gostujuće predavanje.

Zvonimir Dobrović je kustos i kulturni menadžer s dugogodišnjim iskustvom, osnivač i voditelj Queer Zagreba i festivala Perforacije, mnogih drugih umjetničkih i aktivističkih programa i inicijativa. Dobrović potpisuje uređivanje niza izdanja i tekstova te, isto tako, participira na brojnim međunarodnih seminarima i konferencijama, a držao je pradavanja o menadžmentu u kulturi i kuriranju, među ostalim, i na američkim sveučilištima Columbia i NYU te u brojnim drugim zemljama. Prije dvije godine u okviru Fonda za druge pokrenuo je Ljetnu školu umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu koja se održava u suorganizaciji Istarske kulturne agencije i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.