HZSU: Ovim prijedlogom zakona bez statusa bi ostalo 65% samostalnih umjetnika

Nakon priopćenja na svojim mrežnim stranicama, HZSU se obratila i izravno svojim članovima. Tvrde da će – usvoji li se ovakav radni prijedlog Zakona o umjetničkoj djelatnosti – bez statusa ostati 65% samostalnih umjetnika.

  

Priopćenje HZSU prenosimo u cijelosti.

***

Upravni odbor HZSU-a, na svojoj 3. sjednici, održanoj 14. veljače 2019., jednoglasno je zaključio kako slijedi.

Upravni odbor HZSU-a ne prihvaća Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti (u daljnjem tekstu: Nacrt prijedloga Zakona) te on kao takav ne može biti predmet rasprave.

Nacrt prijedloga Zakona nije usuglašeni prijedlog Radne skupine jer u isti nisu uključeni pristigli prijedlozi umjetničkih strukovnih udruga iz travnja 2018. godine, a niti su u Radnu skupinu uključeni predstavnici HZSU-a.

Nacrtom prijedloga Zakona stručne i administrativne poslove od HZSU-a preuzima Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uz niz nepovoljnih odredbi za profesionalne samostalne umjetnike i umjetničke strukovne udruge.

HZSU ima dugu tradiciju (54 godine) brige i promišljanja statusa samostalnog umjetnika. Smatramo da nije sporna potreba za izradom kvalitetnijeg Zakona, ali je sporan nedemokratski, političko autoritarni način na koji se pokušava u kratkom vremenu nametnuti novi Zakon.

Upravni odbor HZSU-a smatra da uvođenje financijskih kriterija, odnosno minimalnog i maksimalnog cenzusa nije potrebno, s obzirom na to da samostalni umjetnici podliježu umjetničkoj reviziji.

Predloženim maksimalnim i minimalnim cenzusom pravo na uplatu doprinosa izgubilo bi 898 samostalnih umjetnika, od ukupno 1375 članova HZSU-a.

Upravni odbor HZSU-a će poduzimati sve daljnje radnje kako bi profesionalni samostalni umjetnici zadržali stečena prava, o čemu ćemo vas pravovremeno informirati.

Upravni odbor HZSU-a očekuje vašu podršku u svim nastojanjima da zaštitimo stečena prava samostalnih umjetnika uključujući i javni prosvjed.

Predsjednik Upravnog odbora HZSU-a

Hrvoje Kovačević

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.