Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 10. Perforacije u 7 hrvatskih gradova

10. Perforacije u 7 hrvatskih gradova

Festival Perforacije ove se godine održava po 10. put i to od 11. lipnja od 13. kolovoza i to u 7 hrvatskih gradova.
Share on facebook
Share on twitter

Program Perforacija započet će 11. lipnja u Dubrovniku Sajmom knjiga nezavisnih izdavača te 12. lipnja premijernom izvedbom Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa Ane Kreitmeyer.

Kako je riječ o jubilarnom izdanju festivala koji je uvijek u svom fokusu imao inovacije u formi i sadržaju, ovogodišnji program djelomično je nastao pozivom za umjetnike zainteresirane za razvoj suradnji i istraživanje novih „teritorija“. Suradnički umjetnički oblici, koji potencijalno uključuju i područja neumjetničke ekspertize, omogućuju ispitivanje međusobno udaljenih diskursa - što za obje uključene strane može predstavljati rizik, ranjivost i izloženost, ali istodobno potencijal i novi resurs.

Kao rezultat ovog poziva u izvedbenom programu, uz navedenu novu predstavu Ane Kreitmeyer, Perforacije predstavljaju i premijere Zrinke Šimičić u suradnji s Martinom Mezak, Adamom Semijalacom i Lanom Hosni  - Okrutna, okrutna priroda, Nikoline Komljenović i Božidara Šumia - GLA SANJE: Ob jektusu bjektprela ziglas,  te Tina Dožića i Colina Blacka, nagrađivanog umjetnika iz Australije, s izvedbom Machine life in the bush of Ghosts.

Noć performansa u svim gradovima sadrži osjetan broj umjetnica koje neapologetski razmatraju društvena pitanja - od propitivanja zapadnjačkog stava spram burke kojeg provodi Ksenija Kordić, odnosa moći u naoružanom radu Kristine Marić, aktualne finalistice za nagradu Radoslav Putar, koja se bavi odnosima moći 'nišaneći' posjetitelje - ili pak pitanja primjerenosti ženskog diskursa u radu mlade danske umjetnice Karen Nielsen.

Obol festivalskom ispitivanju domena pružaju i instalacije jer zagrebačko izdanje otvara site specific instalacija Ivana Lušičića Liika, predstavljen će biti i rad Magdalene Pederin koji razmatra zaštitu osobnih podataka, a festival će posjetitelji na zatvaranju zagrebačkog izdanja pojesti – u obliku jestive invazivorne instalacije kolektiva Na Oko.

Novitet je festivala ove godine program suradnje Akademije dramskih umjetnosti (ADU) i Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu - dramaturgija i novi mediji - čiji studenti i nedavni studenti, uz mentorstvo Vedrane Klepice i Deborah Hustić, stvaraju suradničke radove pod imenom NMDT.

Publici će se predstaviti i rezultati rezidencija talijanskog umjetnika Davidea Valrossoa iz Italije te danske umjetnice Gunille Lind. Kao i svake godine, segment festivala posvećen je i ekologiji - najmlađi će posjetitelji učiti o interaktivnoj mapi stabala u Zagrebu, pisati pisma gradskom drveću i učiti o energetskoj održivosti.

Nakon Zagreba, Noć performansa u Osijeku pokazat će radove Nebojše Vukovića i Nicole Hewitt, Vide Guzmić i Ivana Slipčevića, a u Koprivnici svoje radove će predstaviti Ksenija Kordić, Bojan Koštić i Nebojša Vuković. Službena zadnja stanica Perforacija 2018. bit će Zadar gdje 9.kolovoza 2018. možete očekivati izvedbu D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, a 13. kolovoza 2018. na rasporedu je i zadarska Noć performansa.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI