Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zahvaljujući Hasanbegovićevom ‘blagoslovu’ nakon 6 mjeseci imenovan je novi ravnatelj Gavelle

Zahvaljujući Hasanbegovićevom ‘blagoslovu’ nakon 6 mjeseci imenovan je novi ravnatelj Gavelle

Jučer je zagrebačka Gradska skupština potvrdila prijedlog kazališnog vijeća GDK Gavella da novim ravnateljem te kuće bude imenovan redatelj Dražen Ferenčina. Presudno je bilo odobravnje Neovisnih za Hrvatsku...
Share on facebook
Share on twitter

Kadrovska drama u Gradskom kazalištu Gavella, a koja je proizvela i niz ozbiljnih unutrašnjih potresa u toj kući, okončana je nakon punih šest mjeseci jučerašnjim glasanjem u Gradskoj skupštini.

Osam je gradskih zastupnika bilo suzdržano, a 28 ih je glasalo 'za' prijedlog Kazališnog vijeća da 15. listopada u četverogodišnji ravnateljski mandat stupi redatelj Dražen Ferenčina, čiji program rada smo objavili ovdje.

Kao ni ijedan drugi recentnci proces izbora ravnatelja u nekom komunalnom teatra u Hrvatskoj ni ovaj nije prošao glatko. Na prvi natječaj objavljen još u prosincu prošle godine javile se četvero kandidata, još uvijek aktualni ravnatelj Boris Svrtan, član Gavellina ansambla Siniša Ružić, redateljica Saša Broz i glumac Robert Kurbaša. Program, ali intervju potonjeg s Kazališnim vijećem rezultirali su apelom većine ansambla i zaposlenika da baš njega nikako ne izaberu, pri čemu je glasno odjeknula suzdržanost Gavelline prvakinje, Anje Šovagović Despot.

No, natječaj je na koncu ipak neslavno propao jer su još za njegova trajanja vlastodršci odlučili imenovati nove gradske predstavnike u Kazališna vijeća, odnosno Mani Gotovac zamijeniti glumcem HNK u Zagrebu Zijadom Gračićem. Upravo ta kadrovska promjena pokazala se ključnom na drugom natječaju, na koji su pak pristigle tek dvije prijave - redatelja Dražena Ferenčine i opet Siniše Ružića. Znakovito, aktualni ravnatelj Svrtan, koji je još donedavno najavljivao svoje velike planove za kazalište u Frankopanskoj, a uspio je pokrenuti i godinama u gradskim ladicama spremani plan rekonstrukcija kazališta i dogradnje komorne scene - nije se prijavio.

Ružić je, pak, svjedoče zaposlenici Gavelle vršio pritisak na kolege da izaberu upravo njega, no tome unatoč je dvojac koji predstavlja umjetničko osoblje odnosno ostale djelatnike kuće - Enes Vejzović i Filip Šovagović - ipak odabrao Ferenčinu. Predstavnici stranke Milana Bandića, Kostadinka Velkovska i odnedavni USKOK-ov optuženik Drago Topolovec, na opće iznenađenje odlučili biti suzdržani (!), pa je presudan bio glas Zijada Gračića. Za kojeg se ispostavilo da je predstavnik Nezavisnih za Hrvatsku. Bandić je dakle Hasanbegovuću prepustio izbor ravnatelja Gavelle. Ili kako je to Hasanbegović objasnio Telegramu :

Naš predstavnik u Kazališnom vijeću držao je da je novoizabrani ravnatelj Ferenčina najbolji izbor, pa je tako i glasao. Dvoje Bandićevih članova je, iz meni nepoznatih razloga, bilo suzdržano. Treba također istaknuti da nikada ravnatelj niti jednog kazališta u Hrvatskoj nije biran isključivo po željama ansambla”.

U istoj izjavi kontroverzni bivši ministar kulture pokušao je novog ravnatelja lišiti ektikete 'svog čovjeka', pa je brzo dodao:

Drago mi je da se moj pogled podudara s pogledom većine ansambla, držao sam da je to najbolje rješenje. No gospodin Ferenčina nije eksponent nikakve politike pa ga ne bi trebalo obilježavati vezama koje ne postoje”.

Tako je prijedlog za imenovanje Ferenčine u Skupštinu došao s punom podrškom vladajuće većine i unatoč u tri navrata nastavljanoj sjednici nije zapravo bilo sumnje da će proći, iako se 'poskliznuo' na Odboru za kulturu, prije svega zahvaljujući suzdržanosti oporbenih članova.

Doduše, glasovanje se na skupštinskoj sjednici odvijalo u sjeni otvorenog sukoba Bandićeve i Hasanbegovićeve stranke oko imenovanja proelnika/pročelnice novokreiranog Gradskog ureda za kulturu. Naime, još od lokalnih izbora Hasanbegovićeva stranka licitira upravo tim mjestom u namjeri da na njega smjesti bivšu intendanticu HNK u Zagrebu Anu Lederer, dok je Bandić tu fotelju namijenio Milani Vuković Runjić. Potonjoj kolege zastupnici već danima po Skupštini čestitaju, ali imenovanja nema pa nema, jer Nezavisni za Hrvatsku navodno upravo zbog njega prijete rastakanjem ionako ne baš stabilne gradske većine.

Stoga je neizbježno Hasanbegovićev, odnosno Gračićev pristanak na imenovanje ravnatelja Gavelle gledati kao dio veće političke trgovine, čak i ako sam Ferenčina s njom izravno nema nikakve veze. Hoće li joj se pak uspjeti othrvati ili će sukobi u gradskoj većini utjecati na njegovo upravljanje teatrom koji je trenutno i veliko gradilište, saznat ćemo već početkom nove sezone, budući u mandat stupa 15. listopada.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI