Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > ‘Spektakularni’ rezultati prva tri Hasanbegovićeva mjeseca u Kazališnom vijeću HNK Zagreb

‘Spektakularni’ rezultati prva tri Hasanbegovićeva mjeseca u Kazališnom vijeću HNK Zagreb

Iako je najavljivao temeljito bavljenje poslovanjem HNK u Zagrebu, Zlatko Hasanbegović se na sjednicama Kazališnog vijeća više bavi - Vladom. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Koncem 2017. godine, a sve u svrhu održavanja skupštinske većine, vladajući u Gradu Zagrebu odlučili su svoju predstavnicu u Kazališnom vijeću HNK Zagreb, Snježanu Abramović Milković i prije isteka mandata zamijeniti Zlatkom Hasanbegovićem. Ta je odluka izazvala brojne polemike, ali i otvoreno pismo dijela ansambla Drame, u kojem su izrazili "bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta".

Sam Hasanbegović je pak po imenovanju medijima ovako objasnio ciljeve svojeg djelovanja u Kazališnom vijeću zagrebačkog HNK:

"O tome što su stvarne činjenice i o rezultatima njezina rada će, među ostalima, raspravljati Kazališno vijeće. Prepustimo te tzv. neosporne činjenice uvidu u stvarne rezultate... Tu su bitne dvije sastavnice: umjetnička i poslovna. Kazališno je vijeće u prvom redu usredotočeno na poslovanje HNK i o tome ćemo raspravljati. Također ćemo raspravljati i na tragu upravnog nadzora, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture u mom mandatu, te rezultatima tog nadzora."

Tri mjeseca kasnije, dostupni su nam zapisnici prvih dviju od ukupno tri održane sjednice Kazališnog vijeća pa možemo ustanoviti koliki je i kakav učinak imalo Hasanbegovićevo imenovanje, odnosno kako točno izgleda njegov angažman u tom svojevrsnom Nadzornom odboru.

Rezultat je - tragikomičan.

Hasanbegović je na obje sjednice bio suzdržan ili protiv baš na točkama dnevnog reda koje se izravno tiču poslovne sastavnice, kao što su izmjena financijskog plana ili dokumenti proizašli iz analize poslovanja što ju je provela neovisna revizorska kuća, te konačno - kupovina projektora za potrebe predstava.

Krenimo redom.

Prva sjednica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu u novom sastavu započela je 11. siječnja, a nastavljena je 31. siječnja. Na njoj je za predsjednika vijeća opet izabran Duško Ljuština, nakon što je predstavnica Ministarstva kulture, Iva Hraste Sočo, odbila Hasanbegovićev prijedlog da preuzme tu dužnost.

Glavninu dnevnog reda činilo je pak suočavanje vijećnika s posljedicama neovisnog revizorskog nadzora poslovanja prethodnih uprava, a što ga je na poziv intendantice Dubravke Vrgoč provela tvrtka BDO Croatia. Kako smo već pisali ovdje, revizori su otkrili pregršt nevjerojatnih propusta prethodnih uprava, uključujući i neknjiženje prodaje stanova u vlasništvu kazališta u vrijednosti od preko 1.8 milijuna kuna, misteriozni nestanak sve sile dokumentacije kao i 1.264.052,00 kn potraživanja koja nije moguće naplatiti pa su stoga - otpisana.

O kakvom je 'potresu' riječ najbolje demonstrira činjenica kako je Državna riznica Ministarstva financija napravila iznimku i dozvolila da HNK u Zagrebu godišnje financijsko izvješće za 2017. godinu podnese s deset dana zakašnjenja, dok se ne 'razbistre' sve poslovne knjige.

No, prema zapisniku što ga je i sam osobno verificirao, Zlatko Hasanbegović ne samo da nije izrazio nikakvu zabrinutost zbog nalaza, već je isprava odbio i glasati o njima, odnosno o dokumentima koji iz njih proizlaze. Dapače, kako navodi zapisnik, Hasanbegović je tvrdio kako Kazališno vijeće rečene dokumente samo treba primiti na znanje?!

Time je zapravo dao do znanja da ne želi ni na koji način inkriminirati prethodne uprave HNK u Zagrebu, poglavito onu njegove najbliže suradnice Ane Lederer, koja je na čelu središnje nacionalne kazališne kuće bila neposredno prije Dubravke Vrgoč.

Predsjednik vijeća Ljuština odbio je takvu mogućnost i inzistirao na glasanju, pa je Hasanbegović bio - protiv.

Daleko veći angažman na istoj sjednici Hasanbegović je iskazao u zaštiti navodnih interesa Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, nego li onih kazališta u čijem Kazališnom vijeću sjedi. Naime, kako smo već pisali, Vlada je odlučila dugogodišnju potragu za prikladnom lokacijom druge scene HNK u Zagrebu okončati smještanjem iste u neiskorišteni dio kompleksa NSK. U tu je svrhu Vlada kao vlasnik i osnivač knjižnice, te većinski vlasnik HNK naložila Dubravki Vrgoč da kazalište uknjiži na rečeni dio zgrade, a čemu se neizravno u svom programu suprotstavio novi/stari rektor Damir Boras.

Iako je taj proces tek u začecima i još uvijek nije proizveo niti jedan dokument o kojem bi Kazališno vijeće moglo glasati, Hasanbegović je inzistirao da se zabilježi njegovo neslaganje s takvim razvojem događaja, a znakovito je da se s njim djelomično složio i Srećko Šestan (HDZ), bivši pomoćnik ministra kulture i predstavnik tog istog ministarstva u Kazališnom vijeću.

Rečeni dvojac se tako zapravo suprotstavio odluci Vlade, premda pripadaju političkim opcijama koje su Vladu i iznjedrile, a da stvar bude bizarnija to su učinili ne u obraćanju toj istoj Vladi već intendantici koja je dobila nalog da odluku sprovede.

Takav je postupak u zanimljivoj opreci s Hasanbegovićevim stavovima o provođenju političke volje većine, a što ih je nedavno iskazao u zagrebaćkoj Skupštini pri glasovanju o kandidatu za ravnatelja ZKM.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/ZAPISNIK-82.-SJEDNICE-KAZALIŠNOG-VIJEĆA.pdf

Šlag na torti ove bizarne inventure jest druga ovogodišnja sjednica Kazališnog vijeća, održana telefonski 5. ožujka, a koja je imala samo jednu jedinu točku dnevnog reda: nabavu 365.000,00 kn vrijednog projektora za potrebe kazališta. Pogađate, i tu je Zlatko Hasanbegović bio - suzdržan.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/83.-SJEDNICA-KAZALIŠNOG-VIJEĆA-1.pdf

Odonda do danas vijeće je opet promijenilo sastav jer je Saši Ivaciju, predstavniku zaposlenika i kandidatu na Hasanbegovićevoj listi na proteklim izborima, istekao mandat, a umjesto njega na prilično burnim izborima mandat je dobila oboistica Željka Barišić Pulig.

Možda je baš taj gubitak ključnog saveznika u vijeću uzrok činjenice da je na trećoj ovogodišnjoj sjednici , održanoj netom prije uskršnjih blagdana, kako neslužbeno doznajemo, Hasanbegović po svim točkama glasao - za.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI