Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 70 godina Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’

70 godina Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’

Veliku, 70. obljetnicu Novi život će obilježiti brojnim manifestacijama tokom godine, a prva u nizu na sam rođendan je predstava Klupko koja će se održati sutra 21.3. u Sceni Vidra s početkom u 20.00 sati.
Share on facebook
Share on twitter

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi Život ove godine slavi 70 godina djelovanja.

Kako sami navode:

Svoju priču, započeli smo pričati, riječima i pokretima naših prethodnika, daleke 1948. godine, čiji smo prvi dan proljeća uljepšali svojom prvom predstavom (Mile Klopčić, "Mati"; režija Vladimir Jagarić). Daske koje su “Novi život” značile škripale su bojažljivo, geste i riječi slijepih i slabovidnih dvadesetogodišnjaka tekli simpatično nespretno, a Samoborska publika, protkana predrasudama i nevjericom, frenetično pljeskala.

Zaredale su godine jednočinki, recitala i drugih kratkih formi, a kao kruna dotadašnjeg uspjeha, u okviru Doma slijepih u Draškovićevoj 80, godine 1956. izgrađena je kazališna dvorana (današnja Vidra).

60-tih i 70-tih godina sa Novim životom rade redateljska imena kao što su bili Tomislav Durbešić, Radojko Ježić, Jurica Frković, Dražen Grunwald, Vladimir Jagarić, Mirko Merle... Slijedi impresivan gostovanja po bivšoj državi, a potom slijepi i slabovidni glumci, potkraj sedamdesetih odlaze na dvotjednu turneju po Švicarskoj i Njemačkoj, čime započinju prvi internacionalni koraci.

Kako su osnovni ciljevi kazališta bili afirmacija mogućnosti slijepih osoba, repertoar je prilagođavan širokoj publici, pa su do početka osamdesetih izvodili uglavnom komedije, te kazališne forme strogo namjenskog sadržaja, obilježavajući različite blagdane i obljetnice.

1980. u Dramski studio slijepih i slabovidnih dolazi današnji voditelj Novog života, Vojin Perić, a 1990. tada malda redateljica Nina Kleflin i svojim entuzijazmom daje novi zamašnjak radu kazališta.

Pored Kleflin, teške devedesete u Novom životu svojom imaginacijom uokviruju Zoran Mužić, Snježana Banović, te kao koreograf – vrlo važna za kasniji rad kazališta, Ksenija Zec.

Kako piše Vojin Perić

Čovjek čije će ime zauvijek ostati na stranicama teatra, u svim kronološkim napisima, s vim zavirivanjima u iskustvo, jest prof. Antun Lastrić, osoba nesalomljive volje i nesagorive ljubavi prema umjetnosti. Inicirao je naše osnivanje, iznalazio načine za financiranje, odabirao repertoar, jednom rečenicom, otac velike obitelji koja je iz godine u godinu mijenjala svoje članove, ali ostajala “Novi život”.

Pored njega, naši doajeni su Veljo i Vlasta Vukičević, Anita i Vlado Krančec, Ilija Maglaić, Ivica Domović, Pajo Gerenčin, Katarina Lončarević, Miro Vučina, Tihomir Pisanski, Mićo Zorić, Zdenka Kvačica, Josip Hrvoj, Minka Sitar, Kata Sigal, Snježana Gilić, Katica Krajačić i mnogi drugi...

Pedeseta obljetnica kazališta obilježena je nastupom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 08. listopada, 1998. a odigrana je predstava Nule i ništice prem tekstu Danila Ivanoviča Harmsa, u režiji Nine Kleflin.

1999. organiziraju i 1. BIT, jedini festival kazališta slijepih u svijetu koji odonda postaje tradicionalan.

S kazalištem su u međuvremenu često surađivali i Mario Kovač, Ana Prolić, Saša Božić i Ivan Plazibat, a s godinama su te suradnje s profesionalcima rezultirale brojnim gostovanjima kazališta te uvrštavanjem njegovih predstava u programe domaćih izvedbenih festivala.

Veliku, 70. obljetnicu Novi život će obilježiti brojnim manifestacijama tokom godine, a prva u nizu na sam rođendan je predstava Klupko koja će se održati sutra 21.3. u Sceni Vidra s početkom u 20.00 sati.

Ulaz na izvedbu je besplatan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE