Login za korisnike

Kad ležah na samrti

Veliki američki roman odnedavno je ponovno u modi zahvaljujući holivudskom miljeniku Jamesu Francu, a kakve to sve veze ima s Kazalištem slijepih i slabovidnih ‘Novi život’, provjeriti možete u njihovoj najnovijoj produkciji.

***

As I Lay Dying ili Kad ležah na samrti sedmi je roman dvostrukog dobitnika Pulitzera i nobelovca Williama Faulknera.

Napisan u navodno samo šest tjedana, i objavljen 1930. i danas se redovito nalzi na svim listama najvažnijih romana 20. stoljeća.

No, njegovom recentnom povratku 'u modu' nedvojbeno je doprinjela istoimena filmska adaptacija prikazna lani u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, a čiji je scenarist, redatelj i glavna zvijezda bio ni manje ni više nego - James Franco.

http://www.youtube.com/watch?v=VO68Kd2yQsE

Kao i većina Faulknerovih djela i Kad ležah je smješten u izmišljeni okrug Yoknapatawpha u državi Mississippi, fikcionalnoj inačici piščeva rodnog okruga Lafayette. Priča, koju čitatelju posreduje 15 različitih likovau 59 poglavlja govori o smrti Addie Bundren te pothvatima njezine obitelji tijekom pokušaja da joj ispuni posljednju želju i pokopa je u gradu Jeffersonu.

Razloge zašto su baš ovaj predložak za svoju novu zajedničku produkciju odabrali Saša Božić, Ksenija Zec i Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život', u službenoj knjižici navode ovako:
"Faulknerovi romani iz razdoblja Velike depresije donose uznemirujuće sličnosti sa hrvatskom tranzicijskom zbiljom, dok estetska ekspresija predstave svojim minimalizmom suptilno priziva egzistencijalne konflikte našeg vremena, pozivajući na novi poredak stvari."


Odgovori