Kad ležah na samrti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Veliki američki roman odnedavno je ponovno u modi zahvaljujući holivudskom miljeniku Jamesu Francu, a kakve to sve veze ima s Kazalištem slijepih i slabovidnih 'Novi život', provjeriti možete u njihovoj najnovijoj produkciji.
autorski tim funkcija
Ana Fucijašasistent kostimografa
William Cuthbert Faulknerautor teksta
Tatjana Aćimovićproducent
Ksenija Zecredatelj
Ksenija Zecautor adaptacije
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Marino Frankolaoblikovatelj svjetla
Damir Šimunovićskladatelj
Saša Božićredatelj
Saša Božićautor adaptacije

As I Lay Dying ili Kad ležah na samrti sedmi je roman dvostrukog dobitnika Pulitzera i nobelovca Williama Faulknera.

Napisan u navodno samo šest tjedana, i objavljen 1930. i danas se redovito nalzi na svim listama najvažnijih romana 20. stoljeća.

No, njegovom recentnom povratku 'u modu' nedvojbeno je doprinjela istoimena filmska adaptacija prikazna lani u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, a čiji je scenarist, redatelj i glavna zvijezda bio ni manje ni više nego - James Franco.

http://www.youtube.com/watch?v=VO68Kd2yQsE

Kao i većina Faulknerovih djela i Kad ležah je smješten u izmišljeni okrug Yoknapatawpha u državi Mississippi, fikcionalnoj inačici piščeva rodnog okruga Lafayette. Priča, koju čitatelju posreduje 15 različitih likovau 59 poglavlja govori o smrti Addie Bundren te pothvatima njezine obitelji tijekom pokušaja da joj ispuni posljednju želju i pokopa je u gradu Jeffersonu.

Razloge zašto su baš ovaj predložak za svoju novu zajedničku produkciju odabrali Saša Božić, Ksenija Zec i Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život', u službenoj knjižici navode ovako:
"Faulknerovi romani iz razdoblja Velike depresije donose uznemirujuće sličnosti sa hrvatskom tranzicijskom zbiljom, dok estetska ekspresija predstave svojim minimalizmom suptilno priziva egzistencijalne konflikte našeg vremena, pozivajući na novi poredak stvari."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE