Login za korisnike

Ćelava pjevačica (Novi život)

Klasik teatra apsurda u kojem netko ima hunjavicu, a netko zmiju i lisicu, naslov je kojim Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ slavi 65 godina svoje krovne udruge.

***

Ćelava pjevačica doslovan je dokaz kako čovjek nikad ne zna gdje ga sreća čeka. Njezin je autor, naime, svojevremeno pokušavao naučiti engleski pomoću audio tečaja na kasetama i ostao zatečen apsurdnošću konverzacija iz ponuđenih lekcija. Sjeo je i u istom tonu nastavio pisati dramski tekst, koji je konačno ime dobio tek nakon što se jednom od glumaca na pokusima za praizvedbu omaknuo lapsus linugue.

Sve ostalo vezano za ‘Ćelavu’ obavezno je školsko gradivo, a tekst koji se danas smatra rodonačelnikom teatra apsurda, potpuno je besmisleno prepričavati, no iz Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život', najavjuju ga ovako:

Smithovi i Martinovi su prosječne svevremenske obitelji, zatrpane svojim nesjećanjem i ponosne na tobožnjost, iz koje se smješkaju zbog drugih, lažući sebe zbog sebe. Oni su gvalja uzajamnosti, prelivena jogurtom i napetom svejednošću.

Vatrogasac pali i žari po gorućim pitanjima, puže po požarima, stupa po stepenicama, duma o dimovima i konceptualno se vrlo slaže sa vrelom služavkom, koja je, kupivši kahlicu izrazila svoje mišljenje o svemu o čemu nije bilo govora.

Predstavom to kazualište obilježava 65 godina Udruge slijepih i slabovidnih.

autorski tim
Adrijana Lackokostimograf
Ljubomir Miščevićscenograf
Kornelije Hećimovićautor projekcija
Tamara Savićevićsuradnik za scenski pokret
Eugene Ionescoautor teksta
Ana Prolićredatelj
Nenad Lalovićoblikovatelj svjetla
Damir Šimunovićskladatelj

izvođači
Anita MatkovićGospođa Smith
Dajana BiondićGospođa Martin
Igor KučevićGospodin Martin
Milenko ZekoVatrogasni kapetan
Ružica DomićMary
Suzana BliznacGospođa Martin
Vojin PerićGospodin Smith

Odgovori