Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Rat priopćenjima ‘U ime obitelji’ i ‘Domina’

Rat priopćenjima ‘U ime obitelji’ i ‘Domina’

Je li Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva posve nekompetentna ili su to pak (neki) pretendenti na njezina sredstva? Procijenite sami iz dvaju pristiglih nam prioćenja.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što je jutros Domino urbi et orbi objavio podizanje kaznene prijave protiv udruge U ime obitelji  i Željke Markić, potonji su reagirali prioćenjem u kojem među inim stoji:

"Optužbe LGBT udruge Domino u potpunosti su neutemeljene te nastavljaju medijsku kampanju blaćenja dr. Markić i udruge U ime obitelji.Naime, udruga U ime obitelji je sukladno uvjetima natječaja dostavila Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge, gđe Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

Udruga Domino u svojoj je kaznenoj prijavi krivo protumačila uvjete natječaja jasno definirane od strane Nacionalne zaklade i Vladinom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015).

Kako je Domino za organizaciju Queer Zagreb festivala i svoje druge projekte posljednjih godina dobila više od 5 milijuna kuna javnog novca, između ostalog i kao korisnik sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – može se očekivati da je odlično upoznata sa činjenicom da je jedan od uvjeta za dobivanje javnih financijskih sredstava dokaz da se protiv odgovorne osobe udruge ne vodi kazneni postupak vezan za financije, što je definirano člankom 5 odgovarajuće Uredbe.

Iz svega je jasno da se uvjeti natječaja ne odnose na privatne tužbe, što je logično, jer bi u suprotnom udruga Domino ili bilo tko drugi mogao privatnim tužbama onemogućavati djelovanje osobama, a onda i udrugama s čijim se stavovima i djelovanjem ne slažu. "

Domino se, međutim, ne da smesti pa odgovora protupriopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

***

Dopuna priopćenja vezanog uz podnesenu Kaznenu prijavu DORH-u Udruge U ime obitelji i Željke Markić koju su podnijeli građani Kristijan Grđan, Zvonimir Dobrović i Mladen Majetić.

Nakon što je danas poslana Kaznena prijava DORH-u zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore Udruzi "U ime obitelji", pojavila su se pojašnjenja Udruge "U ime obitelji" te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja opravdavaju dodjelu više od 400.000 kuna navedenoj udruzi.

Međutim, njihovim opravdanjima unatoč, vrijedi sagledati sporni formalni uvjet  kako je bio postavljen u samim uvjetima natječaja Zaklade, a glasio je: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)". Iz ovako postavljenog uvjeta ne slijedi, kako tvrde Udruga "U ime obitelji" i Zaklada, da se ovo odnosi isključivo na kaznene postupke po službenoj dužnosti. Da je tako, onda bi uvjet za dobivanje sredstava bio, naravno, naveden na ovaj način: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti" kao što je i praksa raspisivanja kriterija kad se želi razlikovati privatni i kazneni postupak po službenoj dužnosti.
No, s obzirom da se ova diferencijacija nije navela u natječajnoj dokumentaciji, dade se zaključiti da je obuhvaćala bilo koji kazneni postupak koji se eventualno vodi protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge koja je dobila podršku.
Priznanje koje je proizašlo iz izjave Zaklade portalu CroL.hr da ni sama Zaklada očito ne zna što je svojim vlastitim kriterijima htjela ne umanjuje da crno na bijelo napisani uvjeti nisu bili jasni. Uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv Željke Markić kao predsjednice Udruge "U ime obitelji" ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti bilo bi prihvatljiv dokument za kriterij kakvog drugog natječaja, recimo za neki novi posao, ili za useljeničku vizu za neku daleku zemlju, ali nažalost ipak ne i za ovaj natječaj Zaklade, odnosno za dobivanje javnog novca.

Također je važno primjetiti da je i Zaklada svojim priopćenjem pokušavajući opravdati podršku koju je doodijelila Udruzi "U ime obitelji" skočila sebi u usta, jer je u njemu naknadno "prepravila" vlastiti kriterij da je potrebno dostaviti "Uvjerenje da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti". Stoga, jasno je da sumnja da se potpora ostvarila mimo postavljenih kriterija dok je natječaj trajao i dalje postoji i da Udruga "U ime obitelji" te kriterije nije zadovoljila. Dapače, moguće je da se neke udruge nisu niti javile na natječaj čiji su kriteriji ovako bili postavljeni jer su njihove ovlaštene osobe imale kaznenu prijavu po privatnoj osnovi.

Slažemo se da načelno nije u redu isključivati iz natječaja udruge protiv kojih se proizvoljno podnose privatne kaznene prijave, jer tako bi svatko svakog mogao bezrazložno tužiti i isključivati iz natječaja. Ovdje se radi o dosljednosti poštivanja zadanih kriterija u trenutku raspisivanja natječaja koji je nedovsmisleno isključivao i one protiv kojih se vodi privatni kazneni postupak (inače bi kriterij bio drugačije napisan). Nakanano mijenjanje i tumačenje uvjeta natječaja ne može biti prihvatljivo. Štoviše, privatna kaznena prijava protiv gđe Markić očito nije bila ni bezrazložna ni proizvoljna, budući da je sud u prvostupanjskoj odluci utvrdio povredu kazneno djelo protiv časti i ugleda.

Kristijan Grđan
Zvonimir Dobrović
Mladen Majetić

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE