Naslovnica > PREDSTAVE > Čovik, zvir i kripost

Čovik, zvir i kripost

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pirandellov tekst u čakavskoj adaptaciji bio je predložak za jedan od najvećih hitova HNK Split, a u tekućoj sezoni vraća se na pozornicu iste kuće u novom ruhu.

L'uomo, la bestia e la virtu drama je Luigija Pirandella iz 1919. godine praizveden u milanskom teatru Olimpia, a usprkos ne baš laskavim kritikama, s vremenom se prometnula u jedno od najizvođenijih Pirandellovih djela.

Tekst smješten u 'jedan grad na moru, nije važno koji' na čakavski je 1976. godine adaptirao Vanča Kljaković te tako stvorio predložak za jednu od najomiljenih produkcija splitskog HNK u kojoj su briljirali Ivica Vidović, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović i Josip Genda.

U sezoni 2017/2018 istog se teksta u HNK Split laća Nenni Delmestre povjerivši glavne uloge Goranu Markoviću, Marjanu Nejašmiću Baniću, Andrei Mladinić i Peri Eranoviću.

Radnja je drame slijedeća:

Profesor i gospođa Orada ljubuju i ona zatrudni. Izbit će skandal ako gospođa ne uspije ostvariti barem jedan seksualni odnos s mužem kapetanom kako bi trudnoća dobila legitimitet. Međutim, bračni su partneri odavno odustali od svakog tjelesnog kontakta, ne podnose se, a kapetan uz to ima i ljubavnicu u drugom gradu. Profesoru i gospođi priskočit će u pomoć liječnik i njegov brat apotekar koji će pripremiti kolač s afrodizijakom. Valja samo navesti kapetana da ga i pojede, a na raspolaganju je jedna noć, jer on sutra isplovljava...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter