Search
Close this search box.

Heloise i Abelard

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čuvena tragična ljubavna priča francuskog filozofa i njegove učenice u režiji Jakova Sedlara.
autorski tim funkcija
Ana Despotscenograf
Damir Matozmontažer
Fran Juraj Prižmićizvršni producent
Lucija RukavinaHéloïse d'Argenteuil
Nikolina Vidovićasistent kostimografa
Karla Jurićfotograf
Jakov Sedlarautor adaptacije
Jakov Sedlarredatelj
Jakov Sedlarautor filma
Tea Bašićkostimograf
Joško Ševoglas Abelardov

Peter Abelard (1079-1142) bio je francuski filozof, teolog, pjesnik i skladatelj. Smatra se jednim od najoriginalnijih mislilaca 12. stoljeća.

Héloïse d'Argenteuil (1101-1164) je živjela u Parizu s ujakom koji se brinuo za njezino obrazovanje. Kada je imala 16 godina, ujak je angažirao Abelarda da je podučava. On vrlo brzo uočava njezinu neobičnost i iznimnu inteligenciju koja je stavlja na posebno mjesto među njegovim učenicima. Heloise i Abelard uskoro se zaljubljuju jedno u drugo. Svoju ljubav taje, ali ona ostaje u drugom stanju i Abelard je šalje svojoj sestri u provinciju, da tamo rodi sina kojemu su dali ime Astrabal.

Da bi ublažio sramotu za svoju obitelj, Heloisin ujak prisiljava Abelarda da oženi njegovu nećakinju. Abelard pristaje uz uvjet da javnost to ne sazna. Ujak nije uspio održati obećanje, javnost je saznala i Abelard, da mu briljantna karijera ne bi bila zaustavljena, nagovara Heloise da ode u samostan i postane časna sestra. Iz iskrene ljubavi prema njemu, ona pristaje. Pošto je izgubio nećakinju, ujak se osvećuje Abelardu na način da je angažirao nekoliko ljudi koji ga, zajedno s njim, kastriraju. Nakon toga, Abelard se zaređuje za svećenika.

Od tada se Heloise i Abelard više nisu vidjeli.

No, pisma koja su razmjenjivali postala su omiljeni predlošci za kazališne i filmske projekte, a na hrvatskim pozornicama svojevremenu su zaživjeli u obliku monodrame koju je maestralnoi grala Milka Podrug Kokotović u adaptaciji i režiji Tomislava Radića za Kazalište Marina Držića u Dubrovniku 1973. godine.

U sezoni 2020/21, u vlastitoj adaptaciji i produkciji Mercury filma, na scenu MM centra priču od Heloisi i Abelardu postavlja - Jakov Sedlar.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE