Naslovnica > PREDSTAVE > Woyzeck (HNK Rijeka)

Woyzeck (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon Wernera Herzoga, Roberta Wilsona, Toma Waitsa i tko zna koga još, nedovršenog remek-djela Georga Büchnera primaju Anica Tomić i Jelena Kovačić.

Kad je 1837. Georg Büchner tek napunivši 23. godinu umro iza njega u književnoj ostavštini nije puno ostalo. Jedna drama (Dantonova smrt), jedna komedija (Leonce i Lena), kratka novela (Lenz)i jedan dramski fragment, a upravo se potonji, naslovljen kasnije Woyzeck po glavnom junaku, pokazao jednim od ključnih mjesta suvremene dramatike.

Büchner je svoju dramu napisao inspiriran stvarnom životnom pričom leipzigškog vlasuljara i kasnije vojnika Johanna Christiana Woyzecka, koji je 1821., u napadu ljubomore, ubio udovicu Christiane Woost, s kojom je živio, te je zbog toga kasnije pogubljen odrubljivanjem glave. Büchner je tekst vjerojatno počeo pisati negdje između lipnja i rujna 1836., no nije ga dovršio do trenutka vlastite smrti, u veljači 1837. Tekst je prvi put objavljen 1879., no u značajno prerađenoj verziji Karla Emila Franzosa. Praizveden je 8. studenog 1913. na sceni Residenztheatera, Munchenu.

Ukratko, priča je to o Franzu Woyzecku, vojniku u njemačkoj provinciji, koji, ne bi li prehranio partnericu Marie i njihovo dijete, radi sve i svašta, pa tako pristaje biti i dio medicinskih eksperimenata izvjesnog Liječnika. Zbog 'eksperimentalne dijete' Woyzeck pristane konzumirati isključivo grašak te zbog toga počne gubiti razum i imati apokaliptične vizije, a gotovo istovremeno ostavlja ga i Marie, te pronalazi novu 'zanimaciju' u liku Tamburmajora, tj. šefa vojne limene glazbe...

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, Wojzecka će Tamburmajor nakon neuspješne konfrontacije - prebiti i poniziti, a ovaj će na kraju priče na smrt izbosti Marie...

Na domaćim je repertoarima Woyzeck rijetko, pa je posljednji put viđen 2009. u Virovitici, a prije toga 2001. u Gavelli. U sezoni 2017/2018. na scenu HNK Rijeka postavlja ga Anica Tomić u suradnji s dramaturginjom Jelenom Kovačić, ravnateljicom riječke Drame koja predstavu najavljuje ovako:

'Ovaj komad često se doživljava kao tragediju radničke klase, jer tematizira tzv. malog čovjeka koji u svojim nastojanjima da sebi i svojoj obitelji osigura bolji život, uvijek nailazi na sistemske prepreke koje ga u konačnici vode u propast. Ispisan u kratkim, ekspresivnim rezovima „Woyzeck” ostavlja dojam vrtloga koji nas bespovratno usisava, ali i nepogrešivo daje konkretno obličje nacerenog sistema čiji nas zakoni nikada ne zaobilaze.'

Naslovnu ulogu Franza Woyzecka u riječkoj će predstavi igrati Dean Krivačić, a njegova će partnerica u ulozi Marie biti beogradska glumica Hana Selimović.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter