Search
Close this search box.

Woyzeck (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon Wernera Herzoga, Roberta Wilsona, Toma Waitsa i tko zna koga još, nedovršenog remek-djela Georga Büchnera primaju Anica Tomić i Jelena Kovačić.
autorski tim funkcija
Edo Kalebićinspicijent
Truda Stamaćprevoditelj
Nenad Kovačićskladatelj
Georg Büchnerautor teksta
Mila Čuljaksuradnik za scenski pokret
Sandra Čarapinainspicijent
Zrinka Kolak Fabijanjezični savjetnik
Jelena Kovačićdramaturg
Anica Tomićredatelj
Anica Tomićscenograf
Sandra Dekanićkostimograf
Dalibor Laginjascenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Anastazija Balaž LečićMargaretha
Biljana TorićBaba
Dean KrivačićWoyzeck
Dražen MikulićTambourmajor
Hana SelimovićMarie
Jasmin MekićKapetan
Leon LučevKarl
Nikola NedićVašarski maestro
Olivera BaljakDoktorica

Kad je 1837. Georg Büchner tek napunivši 23. godinu umro iza njega u književnoj ostavštini nije puno ostalo. Jedna drama (Dantonova smrt), jedna komedija (Leonce i Lena), kratka novela (Lenz)i jedan dramski fragment, a upravo se potonji, naslovljen kasnije Woyzeck po glavnom junaku, pokazao jednim od ključnih mjesta suvremene dramatike.

Büchner je svoju dramu napisao inspiriran stvarnom životnom pričom leipzigškog vlasuljara i kasnije vojnika Johanna Christiana Woyzecka, koji je 1821., u napadu ljubomore, ubio udovicu Christiane Woost, s kojom je živio, te je zbog toga kasnije pogubljen odrubljivanjem glave. Büchner je tekst vjerojatno počeo pisati negdje između lipnja i rujna 1836., no nije ga dovršio do trenutka vlastite smrti, u veljači 1837. Tekst je prvi put objavljen 1879., no u značajno prerađenoj verziji Karla Emila Franzosa. Praizveden je 8. studenog 1913. na sceni Residenztheatera, Munchenu.

Ukratko, priča je to o Franzu Woyzecku, vojniku u njemačkoj provinciji, koji, ne bi li prehranio partnericu Marie i njihovo dijete, radi sve i svašta, pa tako pristaje biti i dio medicinskih eksperimenata izvjesnog Liječnika. Zbog 'eksperimentalne dijete' Woyzeck pristane konzumirati isključivo grašak te zbog toga počne gubiti razum i imati apokaliptične vizije, a gotovo istovremeno ostavlja ga i Marie, te pronalazi novu 'zanimaciju' u liku Tamburmajora, tj. šefa vojne limene glazbe...

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, Wojzecka će Tamburmajor nakon neuspješne konfrontacije - prebiti i poniziti, a ovaj će na kraju priče na smrt izbosti Marie...

Na domaćim je repertoarima Woyzeck rijetko, pa je posljednji put viđen 2009. u Virovitici, a prije toga 2001. u Gavelli. U sezoni 2017/2018. na scenu HNK Rijeka postavlja ga Anica Tomić u suradnji s dramaturginjom Jelenom Kovačić, ravnateljicom riječke Drame koja predstavu najavljuje ovako:

'Ovaj komad često se doživljava kao tragediju radničke klase, jer tematizira tzv. malog čovjeka koji u svojim nastojanjima da sebi i svojoj obitelji osigura bolji život, uvijek nailazi na sistemske prepreke koje ga u konačnici vode u propast. Ispisan u kratkim, ekspresivnim rezovima „Woyzeck” ostavlja dojam vrtloga koji nas bespovratno usisava, ali i nepogrešivo daje konkretno obličje nacerenog sistema čiji nas zakoni nikada ne zaobilaze.'

Naslovnu ulogu Franza Woyzecka u riječkoj će predstavi igrati Dean Krivačić, a njegova će partnerica u ulozi Marie biti beogradska glumica Hana Selimović.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE