Naslovnica > PREDSTAVE > Na taraci

Na taraci

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Po drugi put u posljednjih 10 godina isti redatelj na istoj lokaciji pronalazi Vojnovićevu 'taracu'. Što se u međuvremenu promijenilo, u režiji Joška Juvančića možete provjeriti na ovogodišnjim Igrama...
autorski tim funkcija
Ivica Prlenderscenograf
Miljenko Vikićkoreograf
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Ika Škomrljkostimograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
Joško Juvančićredatelj
izvođači uloge
Ana (Kraljević) MagudJelka
Frane PerišinGrof Hans
Franka KlarićEmica
Izmira BrautovićGospođa Slave
Jasna JukićGospođa Lukre
Karla BrbićOre
Marija KohnGospođa Klara
Maro MartinovićMarko pl. Tudizić
Milka Podrug KokotovićGospođa Mare
Miše MartinovićGospar Niko
Nataša DangubićBarunica Lidija
Nikša ButijerVuko, Konavljanin
Nikša KušeljBarun Josip Lasić
Perica MartinovićVica
Pero KvrgićDum Marin
Srđana ŠimunovićIda
Tonko LonzaGospar Lukša

Kapitalno djelo Iva Vojnovića, "Dubrovačka trilogija",  raskošni triptih povijesnog pada i sutona Dubrovačke Republike, odumiranja moći i bogatstva njegove vlastele, sastoji se od tri jednočinke, no ostavlja dojam da kontinuirano obuhvaća vremenski raspon od gotovo cijelog jednog stoljeća. Naime, prvi dio trilogije, "Allons enfants!" događa se 27. svibnja 1806., kada Francuzi ulaze u Grad, "Suton" neimenovanog dana 1832., a "Na taraci" u posljepodnevnim i predvečernjim satima jednog dana 1900. godine.

Sačuvano je petnaestak verzija "Trilogije", ne računajući autorove njegove vlastite prijevode na talijanski i francuski, koji su i sami posebne verzije. Uz to treba napomenuti da je Vojnović izazivao zabunu i izmjenom naslova "Trilogiji": prvobitno se čitava trilogija zvala "Suton", a njen prvi dio - kasniji "Suton" - zvao se "Sjene", i konte Ivo je ta dva naziva često zamjenjivao... O žanrovskim i strukturalnim određenjima Trilogije, sam je Vojnović napisao:

"...i konačno, niste li, gospođo, ni to primijetili da je baš glavni arhitektonski potez čitave Trilogije taj decrescendo? Jer Allons enfants! je tragedija, Suton drama (neka vrst Whistlerovske simfonije: blanc, noir et mauve), a u Na taraci zadnji likovi prošlosti nestaju kao magla u bezdušnom smijehu profanirane operete."

(Ivo Vojnović u pismu Kristini Zaleskoj, 1924.)

Dok je u prvom dijelu trilogije aristokracija ugrožena vanjskim neprijateljem (Francuzima, ali i 'pučanima'), u drugom se aristokratski krug suzio tek na dom,  a da bi u trećem dijelu tj. 'Na taraci' ostarjela i umrtvljena aristokracija bila suočena s posve novim poretkom, no ne bez vlastite odgovornosti...

Naime, cijela radnja drame 'Na taraci' odvija se, kako joj i sam naslov kaže, na terasi kuće postarijeg gospara Lukše, kojom će Vojnović prošetati cijelu plejadu različitih epizodnih likova. Tu su Lukšin brat Niko koji stalno putuje, slijepa sestra Mare, njihova mlada rođakinja Ida koja će usprkos svojoj plavoj krvi raditi kao učiteljica i tako uzdržavati obitelj, sluškinja Vica koja je upućena u sve tajne i intrige, pomalo razvratna barunica Lidija koja stalno mijenja ljubavnike, Konavljanin Vuko koji je zapravo Lukšin nezakoniti sin i mnogi drugi.

Gotovo ravnopravan lik u drami i sama je 'taraca' jer dok gospar Lukša s cinizmom raščlanjuje uzroke pada svoga staleža, njegov bi novootkriveni, i nezakoniti sin, konavoski kmet Vuko obiteljsku starinu jednostavno - prodao.

Trilogija je u cjelosti praizvedena 1903., a posljednji put postavljena na Dubrovačkim ljetnim igrama 1999. godine, o 50. obljetnici samih Igara i 70. obljetnici autorove smrti. Tu je Trilogiju režirao Joško Juvančić, a dobila je dvije Nagrade hrvatskog glumišta za sezonu 1998./1999.  - za najbolju predstavu u cjelini, te za najbolju režiju u drami.

Deset godina kasnije, Juvančić se ove sezone opet vraća Trilogiji, no postavlja samo njezin treći dio - Na taraci i to na istoj lokaciji, i uvelike s identičnim ansamblom kakav je bio i onaj iz 1999., ali doduše s nešto izmjenjenom podjelom uloga, u kojoj su - znakovito - iste role zadržali tek tumači gospara Lukše i sina mu Vuka.

lik podjela '99 podjela '09
Gospar Lukša Tonko Lonza Tonko Lonza
Gospar Niko Pero Kvrgić Miše Martinović
Gospođa Mare Marija Kohn Milka Porug Kokotović
Ida Nataša Dangubić Srđana Šimunović
Barunica Lidija Glorija Šoletić Nataša Dangubić – Jelčić
Gospođa Slave Desa Begović Mrkušić Izmira Brautović
Emica Mirej Stanić Franka Klarić
Gospođa Lukre Žuža Egrenyi Jasna Jukić
Ore Srđana Šimunović Karla Brbić
Jelka Dora Lipovčan Ana Kraljević
Gospođa Klara Zorica Kolić Marija Kohn
Dum Marin Niko Kovač Pero Kvrgić
Grof Hans Goran Grgić Frane Perišin
Barun Josip Lasić Predrag Vušović Nikša Kušelj
Marko pl. Tudizić Zijad Gračić Maro Martinović
Vuko, konavljanin Nikša Butijer Nikša Butijer
Vica Jasna Jukić Perica Martinović

Je li sve to posljedica redateljske koncepcije ili tek produkcijskih okolnosti, provjeriti možete od 7. kolovoza u Dubrovniku.

One Response

  1. crtica asocijativna knjižnica(Radnička) na ulazu plakat(Ivo Vojnovic- 80 god od smrti- Nacionalna i svečilišna knjižnica -i poznati tekst— Jedan po jedan dohodu vlastela……)

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE