Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Sezona 2017/2018: ZKM

Sezona 2017/2018: ZKM

ZKM najavljuje 6 premijera u sezoni u kojoj obilježava 70 godina postojanja.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo Zagrebačko kazalište mladih.

***

Ove godine Zagrebačko kazalište mladih slavi 70. obljetnicu (29. ožujka 1948.) postojanja pa sam zamislila sezonu kao presjek najrazličitijih kazališnih izričaja, tema, i usmjerenost najrazličitijim ciljanim skupinama, od djece, mladih i odraslih, naslovima koji dugo nisu bili izvođeni te jednu domaću praizvedbu”, kazala je na početku konferencije za medije ravnateljica Snježana Abramović Milković, koja je u povodu najave nove sezone održana u srijedu u Zagrebačkom kazalištu mladih. Abramović Milković podsjetila je da je u prošloj sezoni izvedeno 230 izvedaba koje je pogledalo 42 000 gledatelja. Ravnateljica je naglasila da je iznimno zadovoljna prošlom sezonom, brojnim nagradama te gostovanjima u Poljskoj s predstavom „Hamlet”, u režiji Olivera Frljića, na Shakespearovu festivalu u Gdanjsku.

Kristijan Ugrina, koji se dugi niz godina bavi stvaralaštvom za djecu, prvi će put režirati u ZKM-u i to predstavu za djecu od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, za koju je napisao i tekst. Tom prigodom izradit će se i posebna slikovnica s radovima polaznika Učilišta koja će se prodavati kao programska knjižnica. Predstava je edukativna karaktera i povezuje članove Učilišta (u predstavi glume polaznici Učilišta) i profesionalni ansambl, što je i tradicija ZKM-a.

Renata Carola Gatica režirat će slavno djelo Lewisa Carrola „Alisa u zemlji čudesa” prema dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, u prvom redu tinejdžerima. Njezina Alisa ne želi odrasti te joj je namjera ostati u nevinu vremenu djetinjstva.

O drami „Ono što nedostaje” govorio je njezin autor Tomislav Zajec, koji je istaknuo da se veseli suradnji s bosansko-hercegovačkom redateljicom Selmom Spahić, nazvavši je jednom od najvažnijih u svojoj generaciji iz regije. Posebno je istaknuo važnost praizvedbe domaćih tekstova za što autori rijetko imaju prigodu. Za spomenuti tekst Zajec je 2014. dobio Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić”.

Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu „Ljudski glas”, u prijevodu Urše Raukar, nastale po djelu Jeana Cocteaua. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac. „Ne znam režirati dijaloge, volim monologe jer je to zapravo dijalog između izvođača i teatra, no ovdje smo monolog razlomili na četiri dijela, dodali one koje su pisale žene i bit će zanimljivo usporediti misli muškog homoseksualnog autora i žena”, istaknuo je Đorđev.

Redateljska zvijezda u regiji Igor Vuk Torbica, koji je u ZKM-u s velikim uspjehom režirao „Hinkemanna”, po motivima drame Ernsta Tollera, ponovno će surađivati s dramaturginjom Katarinom Pejović i to na intrigantnoj ranoj tragediji Williama Shakespearea – „Tit Andronik”. Ravnateljica ZKM-a istaknula je da je posljednji „Tit Andronik” u Zagrebu postavljen 1992. u režiji Nenni Delmestre.

Igor Vuk Torbica naglasio je da se veseli ponovnoj suradnji sa ZKM-om u kojem se odlično osjeća, podsjetio je da će se ove sezone u Zagrebu raditi tri Shakespeareova teksta i da će biti to zanimljivo sučeljavanje. Izbor ovog komada polazi iz njegova osjećaja prema bavljenju uzvišenim, epskim, a sve to pronalazi u drami koja je brutalnija od stvarnosti. Katarina Pejović dodala je da je „Tit Andronik” dugo vremena bio zaboravljen, ali ga je 1945. na pozornice vratio Peter Brook.

Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić radit će komad „Proba orkestra” po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Istra.

Četrdesetak godina nakon premijere filma, radit ćemo kazališnu verziju uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst. Zanimljivo je da je film rađen kazališnom tehnikom, to je socijalna alegorija o društvu u kojem živimo, pregled društva kroz različite instrumente pokazuje i krizu društva u koju smo svi uključeni i za nju svi jednako odgovorni”, istaknuo je Liverić, naglasivši da ga u kazalištu zanimaju samo komadi koji korespondiraju sa sadašnjim vremenom, kao što je „Proba orkestra”. Također je dodao da mu je namjera da se uz pomoć glazbenice i svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo na pozornici čuje i divna glazba Nina Rote.

U okviru konferencije Srđan Sandić najavio je i novu tribinu „Čitanje kazališta” s temom „Roman u raljama drame” koja će se održati 20. listopada.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI