Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > BITEF 2017: Fabre i Lorenci

BITEF 2017: Fabre i Lorenci

Čak dvije predstve Jerneja Lorencija, od kojih jedna premijerno, te 24-satni projekt Jana Fabra u kojem sudjeluje i dvoje hrvatskih izvođača, prvi su najavljeni naslovi ovogodišnjeg BITEF-a. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Planina Olimp ili u izvorniku Mount Olympus, predstava Jana Fabrea koja traje 24 sata i premijerno je izvedena u lipnju 2015. na berlinskom Festspiele, najavljena je kao najveća atrakcija ovogodišnjeg BITEF-a i to na prvoj u nizu regionalnih festivalskih konferencija za medije održanoj prekjučer u Ljubljani.

Olimp je projekt koji je kritika diljem Europe prilično nahvalila, a koji propituje granice kazališnog vremena koristeći mitološki materijal ili kako kaže podnaslov 'glorificira kult tragedije'. U predstavi sudjeluje 30-tak izvođač četiri različite generacije, a među njima i dvoje ovdašnjih - dugogodišnja Fabreova suradnica Ivana Jozić te glumac Sven Jakir.

Predstava će igrati u beogradskom Sava centru, u sklopu kojeg će publici biti osiguran i prostor za odmor i/ili spavanje.

https://vimeo.com/135072472

Druge dvije, zasad, najavljene predstave ovogodišnjeg BITEF-a potpisuje Jernej Lorenci. Prva od njih je Biblija, prvi eksperiment premijerno izvedena u travnju ove godine u produkciji Drame SNG Ljubljana, a u kojoj igraju Janez Škof, Marko Mandić, Nina Ivanišin, Nataša Barbara Gračner, Gregor Zorc, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Aljaž Jovanović i Tina Vrbnjak.

Druga će pak biti praizvedba - naslovljena je Carstvo nebesko i što je poseban kuriozitet, nastaje u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Bitef teatra, što je rijedak slučaj da dva gradska teatra koproduciraju isti projekt.

Preložak za predstavu bit će srpske epske narodne pjesme, no kakav će biti rezultat Lorenci sene usudi prognozirati. "Tema je fenomenalna, tražit ćemo vlastiti put, kompoziciju, igrati se ljepotom epske pjesme i tražiti nešto što može komunicirati"., kaže.

U predstavi uz uobičajeni Lorencijev autorski tim sudjelovati i lokalni glumci, a za glazbu - koja bi terbala imati važnu ulogu pobrinut će se Karmina Šilec.

BITEF že se održavatiod 22. do 30. rujna, a što će se uz ova tri naslova još naći na njegovom programu, izbornik Ivan Medenica obećava najaviti idućih tjedana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI