Search
Close this search box.

Počinje 21. Prix Marulić

u subotu 20. svibnja počinje HRT-ov 21. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, koji će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva kulture i Ministarstva turizma do 25. svibnja održavati u Hvaru.

Tijekom toga jedinstvenoga ambijentalnog festivala, koji se pod krilaticom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. godine u izvornim prostorima grada Hvara, ove će se godine predstaviti 37 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 18 država te 22 nacionalne i nezavisne produkcijske kuće.

Hrvatski radio (HRT – HR) predstavljat će četiri djela koja su prošla predodabir. U kategoriji kratke forme to je Notturno Vladimira Vidrića u režiji Katje Šimunić, u dokumentarnoj kategoriji Konac vile Konavoske Mira Pijace i Ljube Pauzina te Ili mi ili ri – Rasvjetljavanje svetoga svijeta Srđana Nogića i Điva Đivanovića, a u kategoriji drame 1914. – 1918. – Fronta Ante Neimarevića, redatelja Darka Tralića i urednice Lade Martinac Kralj. Festival će i ove godine okupiti radijske znalce s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.

Iza nas je nekoliko mjeseci intenzivnih priprema za Prix Marulić, no sad je sve spremno i s veseljem najavljujemo da u subotu počinje 21. izdanje toga HRT-ova festivala. Ove je godine stiglo 70 prijava, a predselekcijski žiri odabrao je 37 programa – od toga 14 radiodrama, 12 dokumentaraca i 11 kratkih forma iz 18 zemalja, među kojima su Australija, Argentina, Kina, Iran te predstavnici 18 europskih nacionalnih i nezavisnih produkcijskih kuća. Zahvalni smo radijskim autorima sa svih kontinenata što iz godine u godinu pokazuju sve veće zanimanje za naš festival i tako dokazuju da je važno pohoditi stare tekstove uvijek i iznova, posebice u sadašnjemu trenutku u kojemu sve više gubimo kontakt s baštinom i u kojemu je senzibilitet  vremena takav da se sve manje osvrćemo. Iako je glavna odrednica našega festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić inzistira na suvremenome pristupu temi te na promicanju modernoga radija, što je naša pokretačka inspiracija i zbog čega je festival toliko zanimljiv i autorima i slušateljima”, ističe tajnica i članica Vijeća HRT-ova festivala Prix Marulić Adriana Kramarić.

Na Prix Marulić dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. godine, kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud na kraju proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti Alfred Koch (ORF, Austrija) i Tajana Gašparović (nezavisni stručnjak, Češka Republika/Hrvatska). Posebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima razgovaraju i razmjenjuju iskustava svi sudionici festivala te tako imaju aktivnu ulogu i u izboru pobjedničkih emisija. Festival ima i bogat popratni program, poput autorskih večeri, koncerata i događanja.

Tako će u okviru festivala ove godine biti izvedene dvije radiofonske predstave u produkciji umjetničkoga kolektiva Skroz. Obje su te predstave bile predstavnice Hrvatske radiotelevizije na međunarodnome projektu Rođendan umjetnosti skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (European Broadcasting Union – EBU). To su Tesla i Twain autora Nore Krstulović, Maje Sviben i Vedrana Peternela i skladba Gdje povlačiš crtu Sare Renar. Obje predstave posjetitelji festivala moći će pogledati i poslušati u čarobnim ambijentima crkve svetoga Marka i ljetnikovca Hanibala Lucića.

Nikolu Teslu i Marka Twaina utjelovit će Danijel Ljuboja i Žarko Potočnjak uz glazbenike Saru Renar, Vedrana Peternela, Konrada Mulvaja i Zdeslava Klarića. Ista ekipa, kojoj će se pridružiti glumica Hrvatskoga narodnog kazališta Dora Lipovčan i jedan od vokala skupine Moskau Ivan Laić, izvest će scensku izvedbu skladbe Gdje povlačiš crtu Sare Renar.

Na otvorenju festivala nastupit će glazbenici Saša Nestorović i Maro Market, koji će izvesti radiofonsku skladbu Radio program – moćni splet premijerno emitiranu prošle godine u emisiji Hrvatskoga radija (HRT – HR ) Ars Acustica u povodu 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR). U okviru festivala bit će organizirana i javna slušaonica dokumentarne radiodrame Vida Mesarića Kol'ko je vrimena posvećene 2400. obljetnici postojanja Staroga Grada.

One Response

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE