Login za korisnike

Pimpinone

Komičnu operu Georga Philippa Telemanna, a povodom 250. obljetnice skladateljeve smrti, režira Frana Marija Vranković, a produkcija je nastala kao suradnja Male scene i udruge ‘Sve ostalo je glazba’.

***

Barokni trodijelni komični intermezzo Pimpinone najpoznatije je scensko djelo Georga Phillippa Telemanna

Prvi put je izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburškom Theater am GäTamerlano.

Libreto za Pimpinone napisao je Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. godine. Praetorius je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na taijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici te su pisani hamburškim lokalnim idiomom.

U ovoj iscenaciji, usamljeni "kompjuteraš" i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijepu i vrckastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga.
Gledajući njegov Facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da je oženi. Nakon što je opčinjeni Pimpinone zaprosi Vespetta nastoji upravljati njegovim životom.

Frana Marija Vranković, nakon režije opera Tajni brak i Amelija ide na ples te igranja u opereti Momci na brod, o svojoj četvrtoj suradnji s Malom scenom kaže: 'Veseli me ponovno raditi s talentiranim i ambicioznim pjevačima koji su na početku svojih karijera te pokušati operu približiti mlađim gledateljima i pokazali im kako je opera predivna umjetnička forma. „Tajni brak“ scenski smo smjestili u barok, „Amelija ide na ples“ u tridesete godine prošoga stoljeća, a ovaj put odlučila sam radnju prebaciti u današnje, moderno okruženje u kojem vlada tehnologija. '

Tri mlade operne pjevačice Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben utjelovit će ulogu Vespette te će s ovom produkcijom i diplomirati uz glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju nagrađivanog pijanista Ivana Pernickog. U ulozi Pimpinonea zagrebačkoj će se publici predstaviti mladi pjevači Josip Roša i Filip Sever.

autorski tim
Johann Philipp Praetoriuslibretist
Jelena Vignjevićasitent produkcije
Ivana Jelačakorepetitor
Georg Phillipp Telemannskladatelj
Tena Bosekproducent
Mia Tomićproducent
Ivan Pernickiglazbeni voditelj
Klasja Habjanautor likovnog oblikovanja
Zita Nakić - Vojnovićautor likovnog oblikovanja
Anamarija Filipović Srhojkostimograf
Frana Marija Vrankovićredatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Vitomira Lončarmentor produkcije

izvođači
Filip SeverPimpinone*
Ivan Pernickiglasovir
Josip RošaPimpinone*
Maja MužarVespette*
Manda SvibenVespette*
Pietro Pariati
Valentina MekovecVespette*

Odgovori

POVEZANE VIJESTI