Naslovnica > PREDSTAVE > Pimpinone

Pimpinone

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Komičnu operu Georga Philippa Telemanna, a povodom 250. obljetnice skladateljeve smrti, režira Frana Marija Vranković, a produkcija je nastala kao suradnja Male scene i udruge 'Sve ostalo je glazba'.
autorski tim funkcija
Johann Philipp Praetoriuslibretist
Jelena Vignjevićasitent produkcije
Ivana Jelačakorepetitor
Georg Phillipp Telemannskladatelj
Tena Bosekproducent
Mia Tomićproducent
Ivan Pernickiglazbeni voditelj
Klasja Habjanautor likovnog oblikovanja
Zita Nakić - Vojnovićautor likovnog oblikovanja
Anamarija Filipović Srhojkostimograf
Frana Marija Vrankovićredatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Vitomira Lončarmentor produkcije
izvođači uloge
Filip SeverPimpinone*
Ivan Pernickiglasovir
Josip RošaPimpinone*
Maja MužarVespette*
Manda SvibenVespette*
Pietro Pariati
Valentina MekovecVespette*

Barokni trodijelni komični intermezzo Pimpinone najpoznatije je scensko djelo Georga Phillippa Telemanna

Prvi put je izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburškom Theater am GäTamerlano.

Libreto za Pimpinone napisao je Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. godine. Praetorius je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na taijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici te su pisani hamburškim lokalnim idiomom.

U ovoj iscenaciji, usamljeni "kompjuteraš" i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijepu i vrckastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga.
Gledajući njegov Facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da je oženi. Nakon što je opčinjeni Pimpinone zaprosi Vespetta nastoji upravljati njegovim životom.

Frana Marija Vranković, nakon režije opera Tajni brak i Amelija ide na ples te igranja u opereti Momci na brod, o svojoj četvrtoj suradnji s Malom scenom kaže: 'Veseli me ponovno raditi s talentiranim i ambicioznim pjevačima koji su na početku svojih karijera te pokušati operu približiti mlađim gledateljima i pokazali im kako je opera predivna umjetnička forma. „Tajni brak“ scenski smo smjestili u barok, „Amelija ide na ples“ u tridesete godine prošoga stoljeća, a ovaj put odlučila sam radnju prebaciti u današnje, moderno okruženje u kojem vlada tehnologija. '

Tri mlade operne pjevačice Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben utjelovit će ulogu Vespette te će s ovom produkcijom i diplomirati uz glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju nagrađivanog pijanista Ivana Pernickog. U ulozi Pimpinonea zagrebačkoj će se publici predstaviti mladi pjevači Josip Roša i Filip Sever.

Odgovori