Search
Close this search box.

Momci na brod

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U godini obilježavanja 100. godišnjice smrti Ivana pl. Zajca, jedina premijera nekog njegovog djela na hrvatskim pozornicama bit će opereta 'Momci na brod', koju u kazalištu Mala scena u suradnji s Muzičkom akademijom režira Snježana Banović, dok je dirigent predstave maestro Zoran Juranić.
autorski tim funkcija
Davor Kelićasistent dirigenta
Davor Kelićkorepetitor
Julio Frangen fotograf
Klasja Habjanautor vizualnog identiteta
Zita Nakić - Vojnovićautor vizualnog identiteta
Tatjana Lisacasistent produkcije
Emina Kušankostimograf
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Zoran Juranićdirigent
Ivan pl. Zajcskladatelj
Frana Marija Vrankovićasistent redatelja
Vladan Švacovautor obrade libreta
Ljiljana Gvozdenovićkoreograf
Snježana Banovićredatelj
Vitomira Lončarproducent
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Aleksandra BilanovićŽena
Andrea GrdenićŽena
Antonia DunjkoEma, Fabijanova kći / Gospođa Marina
David RopacMornar
David ŠebMarko, kadet
Frana Marija VrankovićKonobarica
Hana HanasBibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana
Igor VlajnićTata Trifun, lučki kapetan
Ines GrubišićŽena
Ivan ŠimatovićMarko, kadet
Josip ČajkoTata Trifun, lučki kapetan
Karla LedićKuririca / Žena
Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu
Lucija SiručekŽena
Luka IvošMornar
Magda MasŽena
Maja MužarEma, Fabijanova kći / Gospođa Marina
Manda SvibenEma, Fabijanova kći / Gospođa Marina
Marko HergešićMeštar Fabijan, učitelj
Martin FellerMornar
Nina FranulovićŽena
Paulina ĐapoBibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana
Stefano SurianRobert, kadet
Valentina MekovecBibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana
Zoran JuranićKomandant fregate

Komična opereta Momci na brod (Mannschaft an Bord) Ivana pl. Zajca imala je praizvedbu u Beču (Karltheater) 15. prosinca 1863. Bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčevog djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina (1862. - 1870.) i u kojem je u tome razdoblju izvedeno čak 11 njegovih djela.

Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Prvo je u nizu njegovih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu (1867.) i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka.

Momci na brod bit će prva operetna produkcija Male scene, ali i njezina već treća suradnja sa Muzičkom akademijom u Zagrebu.

Mala scena tako će se još jednom pokazati – velikom, jer će u režiji Snježane Banović, a pod dirigentskom palicom maestra Zorana Juranića, na pozornicu izvesti Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu te brojne soliste – ukupno više 40 mladih umjetnika.

«Bit će to predstava u predstavi u kojoj će mlada pjevačka i glumačka energija naših studenata ući u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je djelovao veliki Zajc.», kaže o predstavi redateljica Snježana Banović.

Radnja je operete Momci na brod slijedeća:

Ratni brod privezan je u luci lučkoga gradića. Dok čekaju isplovljavanje, mornari su dobili dopuštenje za izlazak s broda pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana, tate Trifuna (tenor), koji im svakodnevno prepričava svoje ratne uspjehe. Jedan od kadeta, Marko Kraljić (bariton), zaljubio se u lijepu kćer učitelja, meštra Fabijana, Emu (sopran). Zaprosio ju je, no Emin otac ne daje pristanak dok Marko ne postane časnik. Trifunu stiže pismo od zapovjednika fregate koji mu daje ovlast da među kadetima odabere i imenuje novoga kormilara. Prvo želi imenovati kadeta Roberta (bariton), no kako je on Markov prijatelj, zajedno ga nagovaraju da imenuje Marka. Svi mornari odlaze na ples kod "Turskog cara", a Marko ostaje razgovarati s Emom. Oni se sastanu na ulici i upravo se tad Emin otac Fabijan vrati kući te zaključa vrata. Ni tata Trifun ne spava već, uz glasno protivljenje svoje žene Bibiane (sopran), izlazi provjeriti jesu li mornari na brodu. Ema i Marko izmisle da su špijuni došli u luku i Trifun, u nadi da će mu otkrivanje špijuna donijeti slavu, uspije otključati i Emi ulazna vrata. Marko odlazi po ostale mornare, a Ema u lažnoj zasjedi napije Trifuna. Dvije gospođe, Suzana i Marina, vide ih zajedno te na jutarnjoj kavi prepričavaju događaj konobarici. Bibiana kroz prozor ugleda pijanog Trifuna kako spava na ulici. Gospođe joj ispričaju kako je Trifun vara s Emom pa ga ona izbacuje iz kuće. Robert i Marko Trifunu mogu riješiti problem ako Marko postane časnik što će mu omogućiti zaruke s Emom. Trifun ga imenuje novim kormilarom, Fabijan pristaje na brak, a Bibianu to uvjeri da je muž ne vara. Zapovjednik fregate dolazi čestitati novom časniku imenovanje i zaruke te se potom momci ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE