Naslovnica > PREDSTAVE > Amelija ide na ples

Amelija ide na ples

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predrasudu da su za operne produkcije potrebne velike pozornice nastavlja rušiti zagrebačka Mala scena u koprodukciji s Muzičkom akademijom i Scenom Gorica.

Amelija se u svom stanu sprema za odlazak na veliki ples. Iznenada u budoar uleti njezin Muž optužujući ju za preljub. Inzistira da mu otkrije tko je njezin Ljubavnik. Amelija Mužu nudi pakt. Otkrit će mu Ljubavnikovo ime pod uvjetom da ne otkaže odlazak na ples. Muž prihvaća ponudu, pa mu otkrije da ga vara sa susjedom s kata poviše. Muž se odlazi obračunati s Ljubavnikom. Amelija tuguje nad svojom tužnom sudbinom te strahuje da će propustiti najvažniji ples sezone. Upozorava Ljubavnika da ga Muž želi upucati. Ljubavnik se užetom spusti u njezin stan i nudi joj da s njim pobjegne. Amelija ponudu odbija i inzistira da ju umjesto Muža odvede na ples. Ljubavnik pristaje i sakrije se u nišu. Muž se vraća i pronađe Ljubavnikovo uže. Pronalazi i Ljubavnika i pokuša ga ustrijeliti, no pištolj mu otkaže poslušnost. Usred strastvenog glazbenog nadmetanja o zakonskim i moralnim zavrzlamama, Amelija u afektu uzima vazu te udari Muža posred čela. Ukućani se u panici okupe. Dolazi i Policijski načelnik. Amelija im objasni kako je, dok spremala za ples, u stan upao provalnik i udario Muža vazom. Načelnik uhapsi Ljubavnika i pozove Ameliju na ples.

Kratki je to sadržaj opere Amelija ide na ples, prvog djela što ga je Gian Carlo Menotti skladao kao formalno obrazovani skladatelj.  Opera je praizvedena 1. travnja 1937. na Muzičkoj akademiji u Philadelphiji i to na engelskom jeziku, premda je libreto izvorno napisan na talijanskom.

Niti godinu dana nakon praizvedbe Amelija je doplesala i na repertoar Metropolitan opere, a u sezoni 2015/2016 stiže i na repertaoar zagrebačkog kazališta Mala scena i to u koprodukciji s Muzičkom akademijom i Scenom Gorica.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter