Naslovnica > PREDSTAVE > Don Carlos

Don Carlos

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Verdijev povijesni spektakl o španjolskoj inkviziciji, flandrijskoj borbi za nezavisnost, nesretnim ljubavima, te disfunkcionalnim obiteljima možete pogledati na ovogodišnjem Splitskom ljetu.
autorski tim funkcija
Antun Marinićkoreograf
Friedrich Schillerautor predloška
Camille du Loclelibreto
Joseph Mérylibreto
Stephanie Jamnickyasistent redatelja
Ana Šabašovzborovođa
Ivan Repušićdirigent
Petar Selemredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Giuseppe Verdiskladatelj
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Alejandro RoyDon Carlos
Ante JerkunicaVeliki inkvizitor
Gabriela GeorgievaElizabetta
Ingebjorg KosmoEboli
Ivana KladarinTebaldo
Ivana KladarinGlas s neba
Ivica ČikešFilip Drugi
Luciano BatinićFilip Drugi
Luciano BatinićStari redovnik
Marija Kuhar ŠošaTebaldo
Marija Kuhar ŠošaGlas s neba
Michèle CriderElizabetta
Ozren BilušićStari redovnik
Saša JakelićKraljevski glasnik
Špiro BobanGrof Lerma
Tito YouRodrigo
Vinko MaroevićKraljevski glasnik

Najspektakularnija opera Giuseppea Verdia inspirirana je istoimenom dramom Friedricha Schillera, te se bavi povijesnom temom iz vremena španjolske inkvizicije, odnosno vremenom vladavine Filipa II španjolskog, koji je za ženu uzeo Elizabetu Valois, koja je prvotno bila obećana njegovom sinu Carlosu.

Opera je premijerno izvedena 1867. na pozornici Théâtre de l’Académie Royale de Musique u Parizu, a dotad (ali i poslije toga) je toliko puta mijenjana, kraćena i produživana da vjerojatno ulazi u popis opera s najviše verzija, kao i među vrhunce Verdijevih opera – kao ona najdulja i najspektakularnija, tzv. grand opera, koja je na samoj premijeri trajala punih pet sati. Libreto su napisali Camille du Locle i Joseph Mery, a sastoji se od 5 činova i čak 8 scena.

Priča se otvara scenom u kojoj se susreću Elizabeta Valois i Don Carlos, koji se trebaju vjenčati zbog dogovora između Francuske i Španjolske. Don Carlos se čim strastveno se zaljubi u Elizabetu, čim je ugleda, a ona mu, naravno, jednakim žarom uzvraća osjećaje. No planove mijenja vijest da se, iako će se dogovor Španjolske i Francuske održati, Elizabeta mora udati za Filipa II, Carlosovogoca. Shvaćajući ozbiljnost političke situacije, Elizabeta pristaje.

Carlosov prijatelj Rodrigue moli Carlosa za pomoć oko Flandrije koja je u teškoj političkoj situaciji. Carlos mu obeća pomoći, i odlazi do Elizabete, još jednom joj izjavljuje ljubav te traži od nje da zamoli njegovog oca, Filipa II, da pusti njega i Rodriga u Flandriju. Filip pristaje.

Na balu u kraljičinom vrtu, Elizabeta, umorna, želi otići na počinak, no bojeći se da joj netko ne zamjeri što je nema, zamjenjuje masku s princezom Eboli. U tom trenu dolazi Don Carlos, u kojeg je Eboli nesretno zaljubljena. Misleći da je ona Elizabeta, Carlos joj izjavljuje ljubav, a Eboli, shvaćajući o čemu se radi, bijesno odlazi s bala.

Na slavlju za krunidbu, dolaze Rodrigue i Carlos te traže kralja Filipa da uvaži molbe flandrijskih izaslanika za nezavisnost Flandrije. Kralj odbija i šalje ih na lomaču, a Carlos u tom trenu izvlači mač protiv kralja, no Rodrigue ga uspijeva smiriti.

Kralju u posjet dolazi Inkvizicija i dogovaraju se o smrti kraljeva sina Carlosa. Uto upada Elizabeta, optužujući nekoga da je ukrao njenu kutiju s nakitom. Filip joj pokazuje kutiju i sliku Carlosa koja se nalazi u njoj. Elizabeta se onesvijesti, a princeza Eboli, osjećajući grižnju savijesti, priznaje da je ona kralju dala kutiju, ali i to da je imala i aferu s kraljem. Pokušava smisliti plan kako da spasi Carlosa od Inkvizicije, pa ga uspijeva i odvesti iz zatvora u kojem je bio zatočen. Carlos se zaklinje da će otići u Flandriju i uspostaviti red.

Prva zagrebačka izvedba ove opere bila je 20. V. 1939. pod ravnanjem Oskara Jozefovića u režiji Tita Strozzija, druga 19. I. 1962. pod ravnanjem Milana Horvata u režiji Vlade Habuneka, a treća 20. VI. 1978. pod ravnanjem Mire Belamarića u režiji Koste Spaića

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu, na Peristilu ćete moći pogledati Don Carlosa u režiji Petra Selema, te pod dirigentskom palicom Ivana Repušića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE