Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Tko bi, a tko ne bi

Tko bi, a tko ne bi

Nedavno gostovanje Mire Furlan u 'Nedjeljom u 2' bilo je povod za anketu među domaćim intendantima s pitanjem bi li je danas angažirali. Rezultati su u najmanju ruku - zanimljivi.
Share on facebook
Share on twitter

Anketu je proveo novinar Slobodne Dalmacije, Siniša Kekez, a u njoj su bez imalo kalkuliranja odgovorili tek intendanti dvaju HNK-ova.

Milan Štrljić, prvi čovjek HNK u Splitu, rekao je: 'Naravno da bi svatko normalan angažirao takvu glumicu i svatko normalan zna da ona može surađivati u hrvatskome teatru. Mislim da je ona vrhunska glumica i ne vjerujem da ima jedan jedini redatelj ili ravnatelj koji je ne bi pozvao na suradnju. Ne razumijem kakva bi to prepreka bila da se angažira Mira Furlan. Nema prepreka, prepreka može biti jedino novac, odnosno honorar koji bi takva vrhunska glumica mogla tražiti. Da je neki redatelj traži za neku predstavu, ja bih je zvao.'

Sličnog je stava, bila i intendantica HNK u Rijeci, Nada Matošević izjavivši kratko: 'Takvu glumicu bi svako kazalište samo poželjeti moglo u svom angažmanu'.

Intendant HNK u Osijeku, Vlaho Ljutić, prosudio je pak kako je posrijedi teško pitanje, jer ne zna koliko su šanse da Mira Furlan pristane doću u 'njegov' teatar, dok je ravnatelj Gavelle, Darko Stazić zamolio 'za razumijevanje da ne odgovori na postavljeno pitanje jer ga smatra spekulativnim'.

Posebna je priča pak intendantica nekadašnje matične kuće gđe. Furlan - HNK u Zagrebu. Kako piše Kekez: 'u dva dana otkad smo je, više puta, pokušali dobiti preko tajnice i preko osobe zadužene za odnose s javnošću zagrebačkoga HNK nije našla vremena odgovoriti na naše pitanje, iako nas je uputila da pošaljemo mail', i zaključuje: 'Kad se tako ponaša intendantica kazališne kuće gdje je Mira Furlan godinama radila, onda se čini da priča o prividnoj sućuti i kolegijalnosti kolega, nažalost, drži vodu'.

Cijeli tekst pronaći ćete ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Ako netko zna gdje je zaposlena supruga “spekulativnog” ravnatelja, prosim fino da mi javi.Možda će mi nakon toga mnoge stvari biti jasnije.

  2. Ovo sa suprugom ‘spekulativnog’ ravnatelja nisam baš razumjela?!
    Malo mi je muka od ovih odgovora, pa i od samog pitanja. Što znači : ‘Biste li angažirali Miru Furlan?’ Ne znam što znači ni ‘vrhunska glumica’. Vrhunski glumac mora biti odgovoran i svjestan okolnosti u kojima djeluje. Pa, nije valjda jedino bitno kako se čovjek ‘snalazi’ na pozornici ili u kadru?! Slučaj Mire Furlan se previše ispolitizirao, a ovakva pitanja potvrđuju kako malo tko zna i može pisati o kulturi, ali zato mogu beskonačno baljezgati o tzv. ‘dnevnoj politici’. Ako Štrljić i Matoševićka traže ‘vrhunske glum(i)ce’, ima ih u Hrvatskoj još (istina, ne mnogo), pa ne vidim da se jagme za njima.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE