Naslovnica > PREDSTAVE > Dok nas smrt ne razdvoji

Dok nas smrt ne razdvoji

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramski prvijenac Mire Furlan u režiji Predraga Mikija Manojlovića, obiteljska je drama smještena u Zagreb, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
autorski tim funkcija
Jelisaveta Tatić Čuturilokostimograf
Predrag Miki Manojlovićredatelj
Darko Nedeljkovićscenograf
Mira Furlanautor teksta

Iako je znamo prvenstveno kao glumicu, Mira Furlan je i autorica čiju je knjigu naslovljenu Totalna rasprodaja, 2010. godine objavila izdavačka kuća Samizdat B92. Nakon proze, uslijedila je i prva drama, Dok nas smrt ne rastavi puna autobiografskih elemenata, no na njezino je premijerno ukazanje javnosti trebalo pričekati nekoliko godina.

Realizaciju tog posla Furlan je povjerila svom kolegi, Predragu Mikiju Manojloviću, i njegovoj Radionice integracije, u čijoj je produkciji predstava premijerno izvedena u travnju ove godine.

Tom je prigodom Manojlović, ujedno i redatelj predstave zapisao:

„Dramu resi sadržaj i oblik na visini najboljih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća i početka novog tisućljeća. Četiri lika Mire Furlan su stvoreni spisateljskom nadarenošću  oslobođenom od sveg poznatog u dramskoj literaturi. Oni su jedini mogući sudionici u drami Mire Furlan. U njoj ne može imati svoje mjesto još netko osim njih. U suvremenoj, velikoj drami je uvijek tako, ni lik više, niti manje.  Tijekom sjajnih proba zajednički smo istražili kozmičku misteriju o najvećoj tajni uzroka svijeta – ljubavi i nestajanju.  Budite strpljivi, pažljivi i kada predstava u kojoj ćete siguran sam, aktivno sudjelovati, i postati njezin dio, počinje boljeti, postajat ćete uvjereni 'da je kazalište čarobno'. Za razliku od života“ te dodao: „Kažu da je kazalište ogledalo života. Ne mora biti samo to, ono često jest bijeg od života. Ne živimo u svijetlom vremenu, tako da je predstava prava slika vremena u kojemu živimo. Komad je to o najvećoj misteriji našeg postojanja – rađamo se, volimo i zauvijek odlazimo. Zašto? Ne znamo!“

Ono što pak znamo jest da je u središtu drame smještene u 70-te godine prošlog stoljeća u Zagrebu, ljubav koju je teško sačuvati,  odrastanje, život i - smrt. ili kako kaže sama autorica:

„Mislim da je način na koji smo odrasli i ono što nam se događalo u djetinjstvu ono što nas oblikuje za cijeli život. Stalno se vraćamo tim istim temama. Ne možeš znati tko si dok se ne osvrneš na svoju prošlost.“

Odgovori