Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled [07.02.-13.02.2011]

Tjedni TV-pregled [07.02.-13.02.2011]

Saznajte što radi sopranistica Diana Damrau, kakav je bio Thomas Bernhard, poslušajte arije iz opere Lakame i Seviljskog brijača, pratite glumce na turneji za vrijeme rata, upoznajte se s ljubavima Filip Vrančića u Zagrebu na prijelazu stoljeća, te pogledajte različite inscenacije Čehovljevog 'Galeba'
Share on facebook
Share on twitter

Diana Damrau-Diva divina
Ponedjeljak/07.02./21:50/ ARTE
Nedjelja/13.02./06:00/ARTE

Dokumentarni film o njemačkoj sopranistici Diani Damrau, koju meidji proglašavaju jednom od najboljih sopranistica današnjice. Karijeru je započela u 'Stadtheater' u Würzburgu, dok od 2002. ima međunarodnu karijeru kao freelance sopranistica. Surađivala je s brojnim poznatim dirigenitima među kojima su Pierre Boulez, Christoph von Dohnanyi, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti. Redateljica dokumentarnog filma Beatrix Conrad devet je mjeseci s kamerom pratila Dianu Damrau ispred i iza pozornica različitih opernih kuća u Ženevi, New Yorku, Parizu i Münchenu, bila je s njom na snimanjima u tonskim studijima ali i pri posjetu roditeljima u njemačkom gradiću Günzburg na Dunavu. Film je također sniman i novom domu sopranistice i njezinog supruga u Ženevi.

Thomas Bernhard
Ponedjeljak/07.02./22:45/ ARTE

Dokumentarni film o kontroverznom austrijskom književniku i dramatičaru Thomasu Bernhardu, koji je preminuo u dobi od 58 godina u Gmundenu, a da je preživio 9.02. proslavio bi osamdeseti rođendan. Film portretira pisca od njegovog djetinjstva i pohađanja internata u Salzburgu, preko  njegovog kreativnog centra u Ohlsdorfu i vrhunca njegove karijere u Beču. U filmu govore njegovi prijatelji i suradnici koji su ga osobno poznavali kao i pisac, glumac i redatelj Stefan Hunstein, koji ga nije osobno poznvao ali je proučavo i oštro kritizirao njegov rad. Zanimljivo je da je Thomas Bernhard nakon svoje smrti zabranio sve izvedbe i tiskanja svojih djela u Austriji.

Arija Tebalda
Utorak/08.02./16:45/ ARTE

U animiranoj verziji pogledajte i poslušajte ariju iz opere 'Lakame', francuskog skladatelja Léa Delibesa te pisaca libreta Edmonda Godineta i Philippea Gillea.

Barefoot on the stage
Četvrtak/10.02./13:50/ ARTE

Repriza kratkog  igranog filma talijanskog redatelja Andrea Rovette o plesačici pred koju, na audiciji, redatelj postavlja dugu listu zahtjeva. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Turneja
Četvrtak/10.02./20:45/ HRT 2

Crna komedija srpskog redatelja Gorana Markovića, u kojoj  šestero beogradskig glumaca zbog loše financijske situacije i potpuno nesvijesni ozbiljnosti ratnog stanja, odlaze 1993. u Srpsku krajnu u mjesto Srbobran odigrat Feydeauevu predstavu 'Buba u uhu'. Putuju u transporteru i ubrzo preživljavaju  prvo bombardiranje. U Srbobranu ih dočeka pukovnik Gavro, i saznaju da će imati dvije izvedbe: jednu u mjestu za civile i drugu na prvoj liniji za vojnike. Ovaj antirantni  film je pun komičnih i apsurdnih situacija te kritizira velikosrpsku politiku i ismijava nacionalizam, uz to vrlo jasno progovara o ratu u Bosni. Jedne od glavnih uloga u filmu igraju Mira Furlan i Dragan Nikolić.

Arija Tebalda
Petak/11.02./16:40/ ARTE

U animiranoj verziji bit će prikazana arija iz opere 'Seviljski brijač' talijanskog skladatelja Gioacchina Rossinia, nastala po libretu Cesarea  Sterbinia.

Dvije ljubavi
Subota/12.02./14:50/ ARTE

Tv-drama, čija se radnja događa u starome Zagrebu na prijelazu stoljeća. Glavi lik je mladi  Filip Vrančić koji pokušava snimati prve hrvatske filmove. U drami dolazi do ispreplitanja i sukobljavanja njegovih  dviju ljubavi, one  prema filmu i druge prema svojoj voljenoj djevojci. Scenarij potpisuju Zora Dirnbach i Vanča Kljaković, a potonji i režiju .

Opera box
Subota/12.02./15:15/HRT 1

Theatr & co, A.P.Čehov
Nedjelja/13.02./10:10/ ARTE

Tema emisije je jedna od najpoznatijih  drama A.P.Čehova 'Galeb', prvi put izvedena 1896. i jedna od najizvođenijih komada uopće. Radnja se događa na jednom seoskom imanju gdje se gosti dosađuju,  u vrijeme carske Rusije. Mladi Trepljev želi biti pisac, ali njegova majka ne vjeruje u njegov talent, dok ga njegova ljubav i muza Nina ostavlja zbog uspješnijeg čovjeka Prvi prilog naziva se 'Galeb u sjeni jezera', posvećen je inscenaciji toga djela u režiji Tobiasa Wellemeyera, intendanta i redatelja kazališta u Magdeburgu. U drugome prilogu pogledajte sve o eksperimentalnoj predstavi i vrlo slobodnoj adaptaciji 'Galeba' u režiji brazliskog redatelja Enrique Diaza. Posljednji prilog posvećen je predstavi 'Galeb' redateljice Claire Lasne Darcueil u 'Centre Dramatique', u Poitou-Charentes, koja se posebno koncentrirala na muzikalnost teksta.

/foto: JoetheLion/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE