Search
Close this search box.

Egzorcizam

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dalibor Matanić istjeruje vraga u Istarskom narodnom kazalištu.
autorski tim funkcija
Pierre Klimanmajstor maske
Desanka Jankovićkostimograf
Dalibor Matanićautor teksta
Dalibor Matanićredatelj
Dalibor Matanićdramaturg
Martino Šesnićscenograf
Martino Šesnićautor videa
Alen Sinkauzskladatelj
Manuel Kaučićinspicijent
Nenad Sinkauzskladatelj
Deni Šesnićscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Helena Minić MatanićVera Artuković, starija sestra
Janko Popović VolarićSvećenik Viktor Supilo
Lana GojakLidija Arežina, novinarka
Marko BraićBoris, snimatelj
Nika IvančićMaša Artuković, mlađa sestra
Senka BulićSofija, psihijatrica

Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju Arežinu, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti...

Kratki je to sadržaj autorskog projekta Egzorcizam što ga u INK postavlja Dalibor Matanić, a koji vlastitu predstavu najavljuje ovako:

"Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspjeli uhvatiti u koštac s njim. Moderno društvo se svakim danom sve više udaljuje od etike i humanih principa.  Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Sve to je plodan teren za sveprisutnost pojma sotone koji nadrasta religiju i uvlači se u sve pore društva. Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, konformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga... Samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama…  "

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE