Naslovnica > PREDSTAVE > Egzorcizam

Egzorcizam

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dalibor Matanić istjeruje vraga u Istarskom narodnom kazalištu.

Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju Arežinu, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti...

Kratki je to sadržaj autorskog projekta Egzorcizam što ga u INK postavlja Dalibor Matanić, a koji vlastitu predstavu najavljuje ovako:

"Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspjeli uhvatiti u koštac s njim. Moderno društvo se svakim danom sve više udaljuje od etike i humanih principa.  Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Sve to je plodan teren za sveprisutnost pojma sotone koji nadrasta religiju i uvlači se u sve pore društva. Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, konformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga... Samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama…  "

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter