Naslovnica > PREDSTAVE > Kasandra

Kasandra

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Reinterpretacija rata za Troju iz pera Christe Wolf, predložak je koji su za povratak na nacionalnu pozornicu odabrale Nada Kokotović i Mira Furlan.

Christa Wolf, literarna kritičarka, novelistica i esejistica, jedno je od najpoznatijih književnih imena stasalih u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Roman Kassandra iz 1983. vjerojatno je njezino najpoznatije djelo, a u njemu reinterpretira rat za Troju kao rat ekonomskih sila i prijelaz iz matrijarhata u patrijarhat.

Upravo su scensku adaptaciju tog djela za svoj povratak na scenu nekog hrvatskog nacionalnog teatra odabrale dvije ikone izvedbenih umjetnosti bivše države, Nada Kokotović i Mira Furlan (nakon što su propali planovi da postave Tko se boji Virginie Woolf?).

Službena najava kaže kako je u pitanju priča:

"o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njhovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja, posebno onih politički relevantnih. Kasandra je priča o ženi koja je pretvorena u objekt. Socijalno vezana za vladajuću klasu, emocionalno vezana za svog oca Prijama, te uronjena u povijest i sadašnjost svoje države, Kasandra doživljava težak, dugotrajan proces oslobađanja. Od mitski nesretne proročice napokon će se razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture."

Redateljica i koreografkinja Nada Kokotović uvodi u predstavu paralele s našim vremenom, te postavlja pitanja o vjerskoj i kulturnoj pripadnosti i gleda kritički na ulogu žena u našem društvu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter