Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tko je Jasen Mesić, navodno najizgledniji kandidat za ministra kulture?

Tko je Jasen Mesić, navodno najizgledniji kandidat za ministra kulture?

Iako se u kuloarima dugo šuškalo kako će stranačkom trgovinom mjesto ministra kulture biti prepušteno kadrovima Milana Bandića, najnovije procjene političkih analitičara sve ćešće za tu poziciju spominju ime Jasena Mesića.
Share on facebook
Share on twitter

Jasen Mesić, rođen je u Zagrebu 1972. Povijest i arheologiju diplomirao je u Zagrebu, te u Italiji na Academiji per metodologia e tecnica di archeologia subaquea. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Pohađa postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U srpnju 2005. bio je imenovan pomoćnikom ministra kulture te je vodio istraživanje Viška bitka kada je otkriven brod Re'd Italia. Početkom 2005. postao je pročelnik Službe za arheologiju HRZ-a. Od 2004. zaposlen je kao savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Odjelu za podvodnu arheologiju. Uz ostalo, bio je voditelj podvodnih TRIMIX projekata (Vis 2003. i Paški brodovi 2004.) koji se smatraju najdubljim istraživanjima u Republici Hrvatskoj, voditelj pregovora s Comex-om i CNRS-om u Marsseillu (2003.) te delegat Republike Hrvatske na simpoziju posvećenom podvodnoj kulturnoj baštini u Italiji (2003.). Mesić je također od 1992. (u statusu studenta) stalni član ekipe za podvodna arheološka istraživanja Ministarstva kulture RH te je uključen u više međunarodnih istraživačkih projekata na Jadranu (Brijuni islands, St. Istvan wreck, Pag island, Statua - Apoksiomenos-Wreck project itd.)

Autor je pet znanstvenih radova te dva znanstvena panela (Venezia 2000, Plymouth 2001). Kao predavač sudjelovao je na više stručnih skupova, član je vladinog tima za sprječavanje zagađenja s olupina te je koautor knjige "Tajne Jadrana". Koautor je dokumentarnog filma "Avion koji je sletio na morsko dno" te suradnik više časopisa (National Geografic, Meridiani, Vjesnik).

Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom, a pasivno zna mađarski i španjolski. Ronilac je od 1990., vojni je ronilac od 1991. te znanstveni ronilac od 1992. Ronilački je spasioc, specijalista za olupine te instruktor.

Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009., ali i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, te zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Od 29. prosinca 2010. do 23. prosinca 2011. bio je Ministar kulture Republike Hrvatske, a ako je vejrovati političkim analitičarima najizgledniji je kandidat za obavljanje te dužnosti i u novoj Vladi Tihomira Oreškovića.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI