Search
Close this search box.

Slučajevi običnog ludila

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U Dramskom kazalištu Gavella odvit će se premijera predstave prema tekstu poznatog češkog dramaturga, scenarista i redatelja Petra Zelenke.
autorski tim funkcija
Nikola Hodaljprevoditelj
Petr Zelenkaautor teksta
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Vanja Cuculićvizualni identitet predstave
Sandra Vitaljićfotografija
Snježana Majdakšaptač
Ina Krklecinspicijent
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla

'Slučajevi običnog ludila' je komedija u kojoj su likovi sasvim svakodnevni obični  ljudi s bizarnim sklonostima.

Lik Petra ima oca koji već  godinama sa zadovoljstvom promatra mjehuriće kako izlaze iz pivske boce, majku koja je opsjednuta time da želi dati krv no nitko njezinu krv ne želi primiti i prijatelja Muhu koji živi s lutkom jer ga ona najbolje razumije. No, to nisu svi bizarni likovi iz 'Slučaja običnog ludila' - tu su još i  žena koja naziva telefonsku govornicu s nadom da će joj se netko javiti, nastrani šef kojeg privlače mali dečki, čistačica koja voli balet...

Petr Zelenka nakon godina  scenarističkog i redateljskog rada na filmu, sa 'Slučajevima običnog ludila' debitira u kazalištu 2001., kada mu je taj tekst praizveden u  praškom kazalištu 'Divadlo v Dejvické'. Iste godine ta je predstava dobila nagradu Alfred Radok za najbolju predstavu.  2005. 'Slučajevi običnog ludila' su adaptirani u scenarij i prema tome tekstu je snimljen film koji je također nagrađen s dva Češka lava.

Petr Zelenka rođen je 21. 08. 1967. u Pragu u obitelji televizijskih scenarista Otta i Bohumile Zelenke. Nakon srednje škole upisuje scenaristiku i dramaturgiju na poznatoj praškoj 'FAMU' gdje studira u razdoblju od 1986 do 1991. U tome razdoblju je  pod velikim utjecajem Woodya Allena i piše po uzoru na njega. Prema Zelenkovim scenarijima: 'Sve što želite znati o seksu, a bojite se to proživjeti' i  ''Ne radite ništa, ako za to nemate ozbiljan razlog'' (scenarij za tv-seriju) njegov prijatelj i kolega redatelj Jan Hřebejk snima filmove. Ubrzo Petr Zelenka započinje sam  režirati svoje filmove, a našoj je publici poznat po filmu 'Dugmetari' (1997.),  za koji potpisuje scenarij i režiju i za koji dobiva četiri Češka Lava.

Uz  Zdeněka Svěráka, Petra Zelenku smatraju predvodnikom nove struje suvremenog češkog  filma.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE