Naslovnica > VIJESTI > INFO > Retrospektiva fotografija Dubrovačkih ljetnih igara u Zagrebu

Retrospektiva fotografija Dubrovačkih ljetnih igara u Zagrebu

Retrospektivna izložba ‘Oblikovatelji sjećanja - fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara’ otvarena je u ponedjeljak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a obuhvaća 34 plakata i 107 fotografija, te multimedijalnu prezentaciju, koji prikazuju razvoj vizualnog identiteta manifestacije.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što je prošle godine prikazana u palači Sponza i multimedijalnom centru Visia, u povodu 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, izložba ‘Oblikovatelji sjećanja - fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara’ stigla je u Zagreb.

Obuhvaća 34 plakata i 107 fotografija, te multimedijalnu prezentaciju, koji prikazuju razvoj vizualnog identiteta Dubrovačkih ljetnih igara, a njome se odaje priznanje mnogobrojnim suradnicima Igara, fotografima i dizajnerima.

Tijekom više od šezdeset godina brojni su afirmirani fotografi sustavno bilježili događanja na Igrama, od Toše Dabca, Đure Griesbacha, Vilka Zubera, Marije Braut, Nenada Gattina, Krešimira Tadića, Slobodana Tadića do Enesa Midžića, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere.

Osim fotografa, vizualni identitet Igara stvarali su istaknuti likovni umjetnici i dizajneri, Edo Murtić, Fedor Vaić, Branko Kovačević, Ivo Grbić, Edo Kovačević, Tomo Gusić, Luka Gusića, Boris Ljubičić, Orsat Franković. Kreirali su plakate i naslovnice, a neki od njih i cjelokupni vizualni identitet pojedinih izdanja Igara, no njihovo autorstvo nije isticano već su samo navođeni zbirno u impresumu.

Autorica stručne koncepcije izložbe je Marija Tonković, umirovljena dugogodišnja voditeljica Zbirke starije fotografije u MUO, a priprema je trajala gotovo godinu dana jer je materijal trebalo skupiti iz različitih izvora pošto je festivalska arhivska građa velikim dijelom izgorila ratne 1991. godine.

Izložba će biti otvorena do 14. lipnja, a prati je katalog s biografijama autora s posebnim naglaskom na njihovoj suradnji s Igrama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI