Naslovnica > PREDSTAVE > Don Giovanni (HNK Rijeka)

Don Giovanni (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U sezoni posvemašnje krize, jedan te isti raskošni operni naslov na domaće repertoare dolazi po drugi put i to u uvezenoj, finskoj produkciji.
autorski tim funkcija
Erik Söderblomredatelj
Mirva Koivukangasasistent redatelja
Markku Kunnariscenograf
Emil Sallinenredatelj filma u predstavi
Artur Sallinenredatelj filma u predstavi
Ville Matvejeffdirigent
Lorenzo da Pontelibretist
Nina Simčićšaptač
Branka Kušen Kajdiinspicijent
Wolfgang Amadeus Mozartskladatelj
Dalibor Fugošićoblikovatelj svjetla
Vesna Marinacinspicijent
Romeo Drucker koncertni majstor
Igor Vlajnićasistent dirigenta
Igor Vlajnićzborovođa
Ana Anconellikorepetitor
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf
izvođači uloge
Anamarija KnegoDonna Elvira*
Dario BercichMasetto*
Ilijana KoraćZerlina
Kristina KolarDonna Elvira*
Leon KošavićDon Giovanni*
Leon KošavićMasetto*
Marjukka TepponenDonna Anna*
Marko FortunatoDon Ottavio
Siniša ŠtorkLeporello
Slavko SekulićIl Commendatore
Vanja ZelčićDonna Anna*
Waltteri TorikkaDon Giovanni*

Nakon što je istu operu u sezoni 2014/2015 već postavila Opera HNK u Osijeku, vlastitu verziju producira i HNK Rijeka. Doduše, 'vlastitu' samo uvjetno jer je zapravo riječ o prenošenju produkcije New Generation Opere iz Helsinkija, nastale još 2013. godine.

Predstava je u Rijeku stigla posredstvom gosta dirigenta Ville Matvejeffa, koji je ujedno i utemeljitelj i umjetnički direktor New Generation Opere, organizacije na čijim web stranicama nećete naći ni riječi o njezinu djelovanju, dok je glavna vijest na njezinoj FB stranici - partnerstvo s HNK Rijeka iz lipnja 2014.!

Svemu tome usprkos, u Rijeci projekt najavljuju kao 'operu i film ujedno', a naširoko publiciranom nedostatku novca unatoč, našli su sredstava da ugoste finskog baritona po imenu Waltteri Torikka, najpoznatijeg po pobjedi u izvjesnom reality showu.

A sad o samom predlošku. Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju je libreto napisao Lorenzo da Ponte praizvedena je u Pragu 1787. godine. Naslovni lik, Don Giovanni, zasnovan je na legendarnom zavodniku Don Juanu, koji je osim Mozartu kao inspiracija poslužio i mnogim drugim umjetnicima. Tako su o njemu pisali Moliere, Tirso de Molina, Byron, Puškin, Kierkegaard, CamusShaw

Radnja opere vrti se oko Don Giovannijeva odnosa s tri žene (od ukupno 2065 žena s kojima je spavao) – Donnom Annom, Donnom Elvirom i Zerlinom. Annu je pokušao silovati, ali nije uspio jer joj je u pomoć stigao otac, kojeg je Don Giovanni u borbi ubio. Elviru je zaveo i ostavio, a Zerlinu je pokušao preoteti zaručniku.

Don Giovanni svojim je lukavstvima neko vrijeme uspjevao izbjeći osveti cijele horde ljudi kojima je naštetio, ali na kraju je ipak platio za svoje grijehe. Kip Anninog oca je oživio i odvukao Don Giovannija u pakao nakon što se odbio pokajati.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE