Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Berislav Šipuš novi je ministar kulture

Berislav Šipuš novi je ministar kulture

Prof. Berislav Šipuš novi je ministar kulture, potvrdio je to danas Hrvatski sabor većinom glasova.
Share on facebook
Share on twitter

Sa 78 glasova za, 2 suzdržana i 23 glasa protiv prof. Berislavu Šipušu iskazano je povjerenje Hrvatsko sabora za obavljanje funkcije ministra kulture.

Glasanju je prethodila kratka rasprava u kojoj su sudjelovali saborski zastupnici Jasen Mesić, Branko Vukšić, Milorad Pupovac i Igor Kolman.

Mesić je u ime Kluba HDZ-a još jednom osudio jučerašnji odlazak premijera Zorana Milanovića sa sjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojem je predstavio g. Šipuša kao kandidata za mjesto ministra kulture te je izrazio žaljenje što nije bilo mogućnosti za raspravu o nepravilnostima pri korištenju službenih kartica u Ministarstvu kulture. Smatra da javnost nije dobila konkretan odgovor, a usput je pozvao SDP da raspiše nove izbore.

Vukšić je istaknuo da su ostavku sad već bivše ministrice tražili još u srpnju 2012. zbog niza nepravilnosti, a premijera Milanovića je prozvao jer je, smatra, trebao smijeniti ministricu, a ne joj dozvoliti da sama odstupi. Smatra da je ministarstvo kulture jedno od najlošijih ministarstava te da je odlaskom Andreje Zlatar Violić trebala otići i njezina ‘ekipa’. Tu, naravno, prvenstveno podrazumijeva njezinog dosadašnjeg zamjenika, Berislava Šipuša jer smatra da mu ‘umjetnička biografija ne jamči da će biti dobar ministar kulture’.

Potporu Berislavu Šipušu pružili su Pupovac i Kolman. Pupovac smatra da je Violić za svoju grešku platila visoku cijenu dok se takve i još gore propuste ‘u neka druga vremena’ nije plaćala nikakva cijena.

Kolman je u ime Kluba HNS-a naglasio da je bivša ministrica svoj posao obavljala časno te da je zbog pogreške koja se nije smjela dogoditi jednako časno i korektno odstupila. O Šipušu je rekao: ‘Radi se o vrhunskom stručnjaku koji je dosad obavljao cijeli niz visoko rangiranih funkcija u kulturi, i to upravljačkih funkcija u sustavima u kulturi koji su veliki i u trajnoj materijalnoj oskudici. Obavljao je sjajno i funkciju zamjenika ministrice. Stalno se kunemo u stručnost i profesionalizam, i to je ono što tražimo, pogotovo u kulturi koja je specifičan resor i traži specifičan niz kvaliteta, a on je sve to i čak nije ni član stranke. S aspekta stručnosti, znanja i kompetencije mogli bismo mu dati jednoglasnu podršku za mjesto ministra.’

Do jednoglasne odluke nije došlo, no Vlada se na Twitteru odmah pohvalila novoizabranim ministrom.

Podsjetimo, na prijedlog imenovanja novog ministra kulture Berislava Šipuša čekalo se tri tjedna od ostavke ministrice kulture Andreje Zlatar Violić zbog sumnji da je i Šipuš bio upetljan u nepravilnosti u Ministarstvu kulture. No, kako je glasnogovornik HNS-a i saborski zastupnik Igor Kolman pojasnio novinarima u Saboru prošli tjedan, odluka je donesena nakon što je utvrđeno da nije bilo nepravilnosti s putnim troškovima i korištenjem službene kartice.

O imenovanju novog ministra već se neko vrijeme lome koplja, posebice nakon optužbi koje je iznijela Udruge koncertnih promotora koja je analizom dokumenata o sredstvima dodijeljenim temeljem natječaja za javne potrebe u glazbenoj umjetnosti za 2015. pri Ministarstvu kulture i Uredu za kulturu Grada Zagreba utvrdila da je Berislav Šipuš bio u sukobu interesa. O tome smo vam detaljno pisali ovdje.

Prof. Berislav Šipuš diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Radio je kao producent i umjetnički direktor Muzičkog biennala Zagreb, utemeljio je jedini hrvatski ansambl za Novu glazbu, Cantus Ansambl, bio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije i umjetnički direktor nacionalnog festivala Osorske glazbene večeri, a tko je zapravo Berislav Šipuš pročitajte ovdje.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI