Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Bandić povećava gradski proračun za kulturu

Bandić povećava gradski proračun za kulturu

'Ako je čovjek iole normalan, ne smije dozvoliti da ga zmija ujede iz iste rupe dva puta.', komentirao je Milan Bandić slučaj Berislava Šipuša. I odmah povećao zagrebački proračun za kulturu. Javnom sektoru. Na uštrb neovisnog.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima osebujnu 'povijest bolesti' s domicilnim ministrima kulture, a iznimka nije ni aktualni - Berislav Šipuš.

Doduše, sa Šipušem nije otvoreno ratovao kao s njegovom prethodnicom Zlatar, za koju je svojevremeno ustvrdio da kod njega ne bi bila ministrica 'ni 5 minuta'. Njega je 'samo' uklonio s gradskog platnog spiska nakon što je postalo bjelodano da se Šipuš kao ravnatelj Filharmonije želi riješiti njezina tadašnjeg šefa-dirigenta, Vjekoslava Šuteja.

Šutejeva pop-kulturna slava prevagnula je nad Šipuševom kombinatorikom, pa je umjesto njega na čelo Filharmonije izglasan potpuni anonimus - violist Miljenko Puljić i to bez potpore ijedne od stručnih instanci i uz činjenicu da se u postupku biranja novog ravnatelja nije razmatralo predložene programe!

Deset godina kasnije, Šipuš je ministar kulture i ulovljen je u prometnom prekršaju. Iz sličnog je Bandić još 2002. pokušao pobjeći, da bi ga potom zahvaljujući endemskom idiotizmu hrvatske politike pretvorio u jednu od svojih najvećih prednosti. Šipuš, međutim, nema ni gram Bandićeva populističkog talenta pa mu dionice ovih dana slabo stoje.

Zna to dobro i sam Bandić koji je na upit medija da komentira Šipuševo 'prometovanje' odgovorio: "Ako je čovjek iole normalan, ne smije dozvoliti da ga zmija ujede iz iste rupe dva puta.".

Pa je, u skladu s tim, odmah povećao prijedlog zagrebačkog kulturnog proračuna. Da ne bude da mu samo - otima.

Usvoji li Skupština na sjednici 28. srpnja Bandićev prijedlog, kulturni proračun glavnog hrvatskog grada bit će povećan za 9.757.600,00 kn ili 2.26% više u odnosu na prethodno donesenu odluku. Tako će zagrebačka kultura do konca godine imati na raspolaganju 440.220.600,00 kn umjesto prvobitno odobrenih 430.463.000,00 kn.

No, čak 7.837.600,00 kn ili čak 80,3%% tih sredstava namijenjeno je povećanju proračuna javnih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba. Istih onih koje aktualnu krizu zapravo nisu niti osjetile i čiji su troškovi kontinuirano i u cijelosti pokriveni, čak i kad prelaze planirane okvire, ako što je to primjerice slučaj s kazalištem Komedija.

Od ukupnog povećanja proračuna za kulturu na redovne, zapravo režijske (!) troškove javnog sektora otpada 4.683.600,00 kn ili 47.9%. Je li to samo nama promaklo ili su energenti preko noći poskupjeli? Za plaće zaposlenih u javnim ustanovama u kulturi bit će izdvojeno dodatnih 3.381.600,00 ili 34.6%, dok će 'ostali rashodi za zaposlene' biti smanjeni za pola milijuna kuna.

Zanimljivo je i da Bandić programska sredstva javnih ustanova u kulturi planira smanjiti za 374.000,00 kn, ali će zato izdvajanje za HNK u Zagrebu povećati za čak 2.745.000 kn ili 6.47%.

Zagreb film će dobiti dodatnih 343.000 kn, a ustanove koje kupuju glazbene instrumente dodatnih -  320.000 kn.

No, bez premca najveće oduševljenje kulturnjaka izazvat će odluka o odobrenju povećanja troškova kandidature Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture i to za punih 12% iliti s milijun, na milijun i 120.000 kn. Na stranu to što je grad ispao iz utrke već u prvom krugu, što su mu upućene ozbiljne primjedbe na proceduru pripreme kandidature i što je sam gradonačelnik svojevremeno izjavio da je u pitanju tek pro forma projekt - ima se, može se.

Kazališni dio zagrebačkog kazališnog proračuna smanjen je za 374.000,00 kn i to iz dijela proračuna namijenjenog nezavisnoj sceni. No, zato je povećan proračun za glazbene aktivnosti i to za cijelih 890.000,00 kn od čega će 320.000,kn dobiti javne ustanove, a ostatak tzv. neovisna scena. Povećanje će dobiti i filmaši to od 350.000,00 kn u javnim ustanovama, te isto toliko oni na neovisnoj sceni.

Konačno, pozicija  međunarodne, međužupanijske, međugradske kulturne suradnje i gradskih manifestacija povećana je čak za milijun kuna.

Ako se pak pitate kakvim je obrazloženjem popraćena ova promjena raspodjele proračunskog kolača, sva je prigoda da gradsku (kulturnu) politiku ne pratite redovito.

Obrazloženje, naime glasi:

"Gradska skupština Grada Zagreba na 22. sjednici 22. prosinca 2014, uz donošenje Proračuna Grada Zagreba za 2015., donijela je i Program javnih potreba kulturi Grada Zagreba za 2015. (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14) s ukupno predviđenim iznosom od 430.463.000,00 kn . Sukladno predloženim izmjenama Proračuna Grada Zagreba za 2015., predlažu se izmjene Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2015., kojim se sredstva povećavaju za 9.757.600,00 kn i iznose ukupno 440.220.600,00 kn. Povećanje sredstava najvećim dijelom odnosi se na rashode za zaposlene, materijalne troškove ustanova u kulturi, sredstva za Hrvatsko narodno kazalište, opremanje ustanova u kulturi (nabavu klavira) i nezavisnu produkciju glazbena djelatnost, filmska djelatnost i međunarodna, međužupanijska i međugradska suradnja."

***

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/15-Prijedlog-izmjena-Programa-javnih-potreba-u-kulturi-Grada-Zagreba-za-2015.pdf

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI