Search
Close this search box.

Harmsijek

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Harms je opet u modi ili je to barem slučaj u hrvatskim kazalištima. Treći scenski kolaž njegovih tekstova u godinu dana, stiže nakon Zagreba i Splita i u - Osijek.
autorski tim funkcija
Tomislav Kobiaoblikovatelj rasvjete
Daniil Harmsautor predloška
Tomislav Babićskladatelj
Mario Kovačredatelj
Mario Kovačdramaturg
Leo Vukelićscenograf
Leo Vukelićkostimograf
Iva Matija Bitangascenograf
Iva Matija Bitangakostimograf

U osječki HNK redatelj Mario Kovač dovodi najznačajnijeg aktera ruske avangarde Daniila Harmsa, pravim imenom Daniila Ivanoviča Juvačova, odnosno satirični kolaž tekstova i ulomaka iz njegovih djela u prijevodu Irene Lukšić.

Daniil Harms bio je satiričar rane sovjetske ere koji je stvarao u vrijeme Staljinovih čistki, a na njegova je djela utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje. Zbog satire je uglavnom izdavao kao samizdat, a svoju želju da raskrinka užase komunističke diktature skrivao je iza samo prividnih apsurda, ali i priča i pjesama za djecu.

Poput mnogih drugih tada ‘neposluhu odanih’ intelektualaca uhićen je 1941. godine zbog ‘kontrarevolucionarnih djelovanja na području dječje književnosti’ i ‘za sudjelovanje u antisovjetskoj grupi pisaca’, a u veljači 1942. umro je od gladi u zatvorskoj umobolnici u Lenjingradu.

Ulomke iz njegovih djela kolažnom je dramatizacijom i s dozom montipajtonovskog humora uobličio Mario Kovačnudeći publici nudi presjek gotovo cjelokupnog književnog opusa čovjeka koji je onako čudački Lenjingradom kročio odjeven poput Sherlocka Holmesa.

Nakon Živio Harms! Čuda Postoje u Kerempuhu, te Nalik na tikvu splitske PlayDrame, ovo je već treći koloplet Harmsovih tekstova na domaćim scenama u samo godinu dana.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE