Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Agonija u Gavelli, Gavella u agoniji

Agonija u Gavelli, Gavella u agoniji

Čudnovati su produkcijski putevi domaćih kazališta. Najbolji dokaz za to najnovija je predstava kojom se glumačkom pozivu nakon više od četvrt stoljeća vraća viši stručni savjetnik ravnatelja Gavelle, Darko Stazić.
Share on facebook
Share on twitter

Darko Stazić, bivši ravnatelj, a danas viši stručni savjetnik ravnatelja Gavelle, odlučio se nakon više od četvrt stoljeća vratiti glumačkom pozivu. Zaigrat će ni manje ni više nego Lenbacha u Kreležinoj dramu U agoniji, a partneri će mu biti Nela Kocsis u ulozi Laure i Ozren Grabarić u ulozi Križovca.

Kako su svo troje zaposlenici GDK Gavella, najzgodnije je da se i pokusi za produkciju zbivaju u toj kući, premda ista s njom zapravo - nema veze. Naime, kako su nam iz kazališta odgovorili na službeni upit:

"Umjetnička organizacija "PUK – PUTUJUĆE KAZALIŠTE" obratila se GDK "Gavella" sa zamolbom da omogući Neli Kocsis, Ozrenu Grabariću i Darku Staziću da u prostorijama kazališta "Gavella" rade na pripremi predstave M. Krleža: "U agoniji". Ustaljena je praksa GDK "Gavella" da izlazi u susret nezavisnoj produkciji u pogledu osiguranja prostora za pokuse ("Ludens teatar", kazalište "Moruzgva"), jednako kao i nekim institucionalnim kazalištima ili festivalima (Dubrovačke ljetne igre, INK Pula), ili pak profesorima ADU u njihovom radu sa studentima, pod uvjetom da njihov rad ni u kom slučaju ne ometa redovne poslovne procese u GDK "Gavella".

GDK "Gavella" nije producent ili koproducent ove predstave, pa vam na ostala pitanja vezano uz autorski tim ne mogu dati odgovor."

Spomenuta umjetnička organizacija registrirana je pri Ministarstvu kulture 13.07.2012. godine, a kao njezini osnivači navedeni su Franjo JurčecDarko Janeš. Potonji je ujedno naznačen i kao ovlašten osoba za zastupanje pa smo kod njega pokušali saznati odgovor tko zapravo predstavu režira i kako je došlo do suradnje s Gavellom.

No, Janeš nam je u telefonskom razgovoru pojasnio kako je iz rečene organizacije izašao još prije godinu dana i kako je odgovorna osoba zapravo - Darko Stazić. Na pitanje kako objašnjava da podataka o tome nema u registru Umjetničkih organizacija, Janeš je odgovorio - "A valjda šlamperaj!".

Formalno, dakle, Janeš je i dalje jedini ovlašten na zastupanje Putujućeg kazališta, no u realnosti to je viši stručni savjetnik ravnatelja Gavelle, koji je sam sebi omogućio pokuse u kazalištu u kojem je zaposlen, a za potrebe privatne produkcije koju vodi.

Pri tome je prekršen cijeli niz propisa. Prema članku 17.  Zakona o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva:

Umjetnička organizacija dužna je Ministarstvu kulture prijaviti svaku promjenu odluke o osnivanju i o izmjeni statuta, promjenu osoba ovlaštenih za zastupanje, te svaku promjenu glede stjecanja ili prestanka članstva pojedinih umjetnika, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene, odnosno stjecanja ili prestanka članstva.

Drugi pak propisi onemogućuju zaposlenike javnih kazališta da se natječu s poslodavcem, odnosno da istovremeno budu zaposlenici javnih kazališta i upravljaju privatnima. Pitanje je i  s kim je Gavella u ime PUK-a dogovorila partnerstvo jer s formalno odgovornom osobom očito - nije.

Na koncu, tu je i pitanje interesa Gavelle da podrži produkciju koju za drugog naručitelja u njezinim prostorijama realizira troje njezinih zaposlenika. O takvoj odluci ravantelj kuće sasvim se sigurno morao savjetovati sa svojim višim savjetnikom?

Sve u svemu, ovo čudnovato javno-privatno partnerstvo najbolje opisuje čuvena Krležina rečenica, koja doduše ne spada u 'Agoniju' - Mutno je sve to u nama, draga moja dobra Beatrice, nevjerojatno mutno.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE