Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 10 stvari koje ne znate o Petru Panu

10 stvari koje ne znate o Petru Panu

Drama, knjiga ili mjuzikl? Dječak ili žena? Televizijski mega-hit ili kazališna produkcija? Predrag Raos ili Zlatko Sviben? Frano Mašković ili Christopher Walken? Ili ipak James Franco? I još puuuno toga...
Share on facebook
Share on twitter

Povodom skore premijere predstave Petar Pan u Zagrebačkom kazalištu mladih, ali i brodvejske produkcije koja bi svjetla pozornice trebala ugledati na proljeće, sabrali smo na jednom mjestu cijeli niz činjenica o Barrieovom junaku za koje vjerojatno nikad niste čuli...

***

Škotski romanopisac i dramatičar J.M. Barrie, Petra je Pana prvi put spomenuo u romanu za odrasle The Little White Bird, iz 1902. godine. Potom je napisao dramu Peter Pan, or The Boy Who Wouldn’t Grow Up koja je praizvedena 27. prosinca 1904. na sceni Duke of Yorke’s kazališta u Londonu i odmah postala hit, a tek je potom na red došao roman Peter and Wendy, kasnije nazvan jednostavno Peter Pan, objavljen 1911. godine.

Biograf J. R. R. Tolkiena, Humphrey Carpenter tvrdi da je upravo pod utjecajem prve kazališne produkcije Petera Pana, odnosno njezina gostovanja  in Birminghamu 1910. slavni pisac osmislio koncept vilenjaka iz Međuzemlja!

The 1954 Broadway MusicalBarrieov izvornik za scenu je prvu put adaptiran 1924. i to uz glazbu Jeromea Kerna, no kako je uključivao samo dva pjevana glazbena broja, teško je tu verziju nazvati mjuziklom.

Slično je bilo i s adaptacijom iz 1950. godine za koju je glazbu napisao Leonard Bernstein, i koja je na koncu reklamirana kao dramska jer je imala samo 5 songova, a u glavnim ulogama Pana i Kapetana Kuke / g. Darlinga nastupali su -  Jean Arthur i Boris Karloff!

Pravi pravcati mjuzikl premijerno je na Broadwayu izveden tek 1954. godine, a režirao ga je Jerome Robbins. Ta je produkcija osvojila tri Tony nagrade, a njezina obnova iz 1980. 'samo' dvije.

Spomenuta Robinsova predstava bila ogroman hit, pa ju je NBC 1955. prenosio uživo. Bio je to prvi prijenos neke produkcije s Broadwaya - u boji, a privukao je nevjerojatnih 65 milijuna gledatelja. Tako je počela i duga 'ljubavna veza' Petra Pana s mrežom NBC, koja je prijenose ponovila 1956. i 1960.

Mia Farrow as Peter PanIsta je televizijska kuća samo za potrebe prijenosa 1976. postavila novu veziju Petra Pana sa Miom Farrow u naslovnoj ulozi. Kapetana Kuku igrao je Danny Kaye, dok je narator bio - Sir John Gielgud.

Za tu je prigodu napisano i 14 novih skladbi od kojih je onu Once Upon a Bedtime izvodila Julie Andrews.

Na gotovo isti pothvat NBC se odvažio i prošlog tjedna, pa je u četvrtak emitiran Peter Pan Live! i to sa holivudskom podjelom. Naslovna je uloga pripala zvijezdi TV serije Girls - Allison Williams, dok se u ulozi Kapetana Kuke pojavio - Christopher Walken. 

Prijenos je 'užario' društvene mreže i izazvao gomilu pro i kontra komentara, a zašto  -djelomično se možete i sami uvjeriti u ulomku koji slijedi:

https://www.youtube.com/watch?v=4cfJtGyNvM4

Da je po srijedi bio televizijski event tjedna dokazuje i činjenica kako je već u subotu spoof prijenosa dospio u Saturday Night Live, kao i to da je za potrebe istogu ulozi Kapetana Kuke angažiran - James Franco.

Kako u recentnom TV prijenosu, tako i u gotovo svim scenskim produkcijama na anglosaksonskom području, Petra Pana uvijek su igrale  - žene. Dapače, u toj se ulozi na Broadwayu još nikad nije pojavio mušakarac, dok je u Londonu ta praksa prvi put prekinuta 1982. godine adaptacijom što ju je za Barbican režirao Trevor Nunn. Kod nas je situacija ipak drugačija, pa su naslovnu ulogu u svim recentnim produkcijama bile one dramske ili baletne redom igrali muškarci, a isto će biti i s onom najnovijom koju 16.12. premijerno izvodi ZKM. Petra igra Vedran Živolić, Kapetana Kuku - Frano Mašković, a Zvončicu - Doris Šarić Kukuljica. Režira - Robert Waltl.

 

Kad smo već kod domaćih prilika, spomenimo i činjenicu da je baš adaptacija Petra Pana u GKL Rijeka 2008. godine izazvala priličan - skandal. Sukobili su se, naime, njezin autor Predrag Raos i redatelj Zlatko Sviben, oko zbog pitanja autorskih prava. Redatelj je u cijelom slučaju izvukao 'deblji kraj', a iroka javnost konačno je saznada da uočima zakona kod ns redatelj nije autor nego 'izvođač scenskih radova'..

Na koncu, najavimo i derivat Petra Pana za koji se nagađa da ima potencijal postato jednim od najvećih brodvejskih hitova svih vremena. Riječ je o scenskoj adaptaciji filma Finding Neverland iz 2004. godine. Prva verzija mjuzikla praizvedena je 2012. na sceni Curve theatre u Leicesteru. Slijedile su brojne radionice i dorađivanje materijala, da bi posljednja verzija bila prikazana nedavno na sceni  American Repertory Theater.

Songove su napisali Gary Barlow i Eliot Kennedy, libreto James Graham, dok se režije prihvatila - Diane Paulus.

Jednu od skladbi iz tog mjuzikla na posljednjoj dodjeli Tony nagrada izvela je i Jennfer Hudson, koja - međutim - kako sad stvari stoje ipak neće zaigrati u predstavi. No, to ne znači da će joj nedostajati zvijezda. Matthew Morrison igrat će samog Barriea, Kelsey Grammer Charlesa Frohmana, a Laura Michelle Kelly - Sylviu Llewelyn Davies.

Službena premijera na Broadwayu najavljena je za proljeće.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE