Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Upoznajte nominirane: Kristina Gavran

Upoznajte nominirane: Kristina Gavran

Tekst Kristine Gavran 'Dječak koji je tražio zmaja' nominiran je za Teatar.hr Nagradu Publike u kategoriji najboljeg novog dramskog teksta. [VIDEO]

Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u interaktivnim predstavama za djecu, piše za teatar.hr, te vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle.

U tom razdoblju nastaju drame: Zvonimir,Pred vratima, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, Dedal i Ikar te Napušteni. Na Akademiji su joj izvedene drame Zvonimir, Pfanova iDedal i Ikar u sklopu projekta DeSADU i KRADU festivala, a drama Dedal i Ikar je zatim predstavljena i na Malim noćnim čitanjima u ZKM-u.

Surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija u čijem su programu izvedene drame Dedal i Ikar,Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, te Spremni.

Drama Spremni nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014.godine u režiji Saše Božića.

Kristina Gavran piše i za djecu (Čarobni kolač, Veliki odmor, U potrazi za svetim Nikolom, Prvi snijeg…), te je dva puta nagrađena na natječaju Mali Marulić za najbolji dramski tekst za djecu. Za dramu Dječak koji je tražio zmaja osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu Koruptivitis u Mišogradu.

Na posljednoj godini studija Kristina dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham, u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci. U Birminghamu također otkriva pripovijedanje i priključuje se grupi Flashlight storytellers s kojima ostvaruje brojne nastupe. Godine 2014. izabrana je u jednogodišnji program potpore mladim umjetnicima REP Foundry koji vodi najveće gradsko kazalište Birmingham Repertory Theatre.

Trenutno živi na relaciji Zagreb-Birmingham, piše prvu dramu na engleskom jeziku Love in Translation, a u veljači 2015. godine njena drama za djecu Ne, ti ne ili o drukčijatosti bit će praizvedena u kazalištu Mala scena.

Za tekst Dječak koji je tražio zmaja, kao i za druge kandidate nominirane za Teatar.hr Nagrade publike glasati možete do 20. studenoga, ovdje.

Dodjela nagrada zbit će se u Tvornici kulture, 21. studenoga od 21 sat, a svoje ulaznice za nju možete nabaviti ovdje.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE