Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Upoznajte nominirane: Dora Ruždjak Podolski

Upoznajte nominirane: Dora Ruždjak Podolski

Dora Ruždja Podolski nominirana je za Teatar.hr Nagradu publike u kategoriji redatelja/koreografa godine. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Dora Ruždjak Podolski Završila je Školu za ritmiku i ples te klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studirala je latinski i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1997. diplomirala kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Do sada je režirala 40 naslova, a među najdraža ostvarenja ubraja: „Madama Butterfly“ (G. Puccini), „Traviata“ (G. Verdi), „Tragedija mozgova“ (J.P.Kamov), „Lijepa Helena“ (J.Offenbach), „Ježeva kućica“ (B. Ćopić), „Chicago“ (Kander – Fosse – Ebb), „Aida“(Tim Rice – Elton John), „Priča o vojaku“ (Stravinski – Ramuz), „Ljepotica i zvijer“ (Woolverton – Rice – Ashman), „La Boheme“ (Puccini), „San ljetne noći“ (Shakespeare).

Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu i Osijeku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Gradskom kazalištu „Komedija“, „Trešnji“ i brojnim drugima diljem Hrvatske.

Godine 2002. postavlja operu „Nikola Šubić Zrinjski“ u Missisauga Operi u Torontu, a 2007. „Chicago“ u St.Petersburgu. Režirala je i dodjele Novinarske rock-nagrade „Crni mačak“ (2000.) Hrvatske diskografske nagrade „Porin“, Nagrade hrvatskog glumišta, te Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

Zajedno s redateljicom Frankom Perković osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER).
Autorica je i zbirke pjesama „Šetač“, za koju je nagrađena Nagradom „Goran“ za mlade pjesnike.
Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za režiju mjuzikla „Chicago“ te Nagrade za režiju predstave „Postojani kositreni vojnik“ na Međunarodnom Naj, naj, naj festivalu.

S Dorom Ruždjak Podolski razgovarala je Hana Zrnčić Dim.

Za Doru Ruždjak Podolski, kao i za druge kandidate nominirane za Teatar.hr Nagrade publike glasati možete do 20. studenoga, ovdje.

Dodjela nagrada zbit će se u Tvornici kulture, 21. studenoga od 21 sat, a svoje ulaznice za nju možete nabaviti ovdje.

One Response

  1. Dora to stvarno zasluzuje. Cestitke na nominaciji i drzim fige.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI